in

Adio, facultate în UK: studiile se scumpesc DE TREI ORI pentru români, după Brexit

Din anul universitar 2021-22, taxele anuale pentru europenii din universitățile britanice vor crește de la 9 mii la 25 mii de lire sterline.

Ia sfârșit astfel visul românilor și a altor europeni de a studia în cele mai bune universități engleze, cele mai bune din lume conform clasamentelor internaționale, alături de Harvard, Stanford și Yale din Statele Unite.

Guvernul a comunicat colegiilor din toată Anglia și din restul Regatului Unit: începând cu anul universitar 2021-22, studenții din țările Uniunii Europene vor trebui să plătească aceleași taxe de școlarizare ca și cetățenii non-UE, adică în jur de 25.000 de lire sterline pe an, în loc de 9.000 de lire sterline actualmente, scrie La Repubblica.

De asemenea, vor pierde dreptul de a solicita împrumuturi automate pentru studenți, cu dobândă subvenționată pe care până acum le-au putut obține la egalitate cu tinerii britanici, astfel încât să nu trebuiască să plătească nimic până după absolvire și după obținerea unui loc de muncă.

Practic, până anul viitor, un român sau un italian, chiar dacă aparține unei familii cu venituri mici, încă mai poate accesa învățământul superior cel mai calificat de pe planetă venind să studieze în UK practic fără a anticipa un ban, nici măcar pentru costurile de întreținere: există un împrumut subvenționat și pentru asta.

Dar, începând cu 2021-22, o diplomă de absolvire în Anglia va costa, în intervalul de patru ani, 100 de mii de lire sterline, adică 115 mii de euro, la care trebuie să se adauge costurile de cazare și masă. Doar cei mai bogați își vor putea permite.

Decizia face parte din măsurile introduse de Brexit, care a intrat în vigoare la 31 ianuarie trecut, deși pratic nimic nu se va schimba până la 31 decembrie 2020, sfârșitul fazei de tranziție în care continuă negocierile privind relațiile viitoare (și cine începe un curs de studii în 2020-21 va putea continua să plătească 9 mii de lire sterline pe an și să profite de împrumuturi până la obținerea diplomei).

Însă declarația ministrului universităților confirmă că totul a fost deja decis pentru educația academică: „Studenții europeni nu vor mai beneficia de taxe reduse de scolarizare și împrumuturi subvenționate de contribuabilul britanic”.

Dacă este o lovitură pentru studenții europeni, este o lovitură și pentru universitățile britanice. Dintr-un total de 485 de mii de studenți străini în Regatul Unit, 143 de mii sunt din 27 de țări UE: aproape o treime.

„Vești proaste pentru universitățile noastre”, comentează Nick Hillman, directorul Institutului de politică pentru educație superioară, care a prezis că această creștere dramatică a taxelor de școlarizare va duce la o scădere de „60%” a studenților europeni.

Pentru a compensa numărul diminuat de studenți europeni și, prin urmare, mai puțini bani care vor veni din Europa, Oxford, Cambridge, Ucl, King’s College și celelalte universități cele mai populare din Regatul Unit vor paria probabil pe chinezi, care reprezintă deja cel mai mare număr de studenți străini, 120 mii și în creștere an de an. Prin urmare, acesta este rezultatul Brexitului, cel puțin în sfera academică: mai puțin italieni, francezi și germani, mai mulți chinezi. Boris Johnson ar trebui întrebat: a meritat?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Răfuială sângeroasă între români la Londra: Doi au fost înjunghiați, unul a fost arestat

Anarhie la Londra, poliția atacată de participanții la petreceri ilegale organizate pe străzi. „Poliția a pierdut controlul!” VIDEO