in

Angajatorii britanici preferă imigranți

Absolvenții britanici pierd locurile de muncă în favoarea imigranților

Muncitorii britanici sunt prea slab pregătiți față de imigranții concurenți la locurile de muncă, arată un raport, „Labour Market Outlook”, realizat recent de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) și KPMG. Angajatorii cred că standardele britanice sunt într-un declin rapid printre absolvenți și preferă ca imigranții să ocupe locurile de muncă în locul acestora, arată studiul.Una din cinci firme a recrutat lucrători imigranți vara aceasta și un număr similiar va face la fel pe timpul toamnei, iar o treime dintre angajații imigranți va fi adusă din afara Europei, potrivit studiului CIPD/KPMG.


Managerii cred că britanicii nu dețin aptitudinile necesare pentru a fi la nivelul imigranților și dorința de muncă a britanicilor se înrăutățește an de an. Patru din cinci angajatori consideră că nivelul de alfabetizare și de cunoaștere a aritmeticii printre absolvenții britanici și cei care părăsesc școala s-a înrăutățit pe timpul ultimilor cinci ani. O treime consideră că perspicacitatea în afaceri s-a redus în rândul candidaților britanici și mai mult de o treime cred că aptitudinile personalului lor sunt mai proaste decât cu cinci ani în urmă.

Raportul CIPD/KPMG arată că cererea pentru lucrători imigranți este în creștere pe măsura îmbunătățirilor din economie și avertizează că un plafon al imigrației, impus prea devreme, ar putea avea un impact „devastator” asupra economiei.

Plafon periculos

Gerwyn Davies, consilier pentru politici publice la CIPD și autor al raportului, a avertizat că firmele multinaționale își vor ocupa locurile de muncă cu străini, dacă nu pot obține personal calificat din Marea Britanie. Acesta a spus că plafonul propus asupra imigrației, care trebuie să fie aplicat de anul viitor, vine într-un moment în care foarte mulți angajatori se luptă să găsească angajați șentru locurile de muncă vacante, în ciuda ratei ridicate de șomaj.

Numărul redus de candidați calificați care ar rezulta în urma impunerii plafonului ar putea dăuna companiilor britanice, potrivit lui Davies. Acesta a spus: „Formarea lucrătorilor locali sau britanici pentru ocuparea locurilor de muncă acum ocupate de lucrători imigranți nu se va întâmpla peste noapte. Dacă va fi introdus un plafon, trebuie să fie implementat gradual pentru a evita să se dăuneze competitivității din UK”.

Grupurile de angajatori fac apel la guvern pentru ca acesta să-și regândească plafonul privind imigrația întrucât datele de astăzi arată că aproape una din zece companii din sectorul privat plănuiește să-și mute locurile de muncă în afară pe timpul anului următor. Companiile caută să exporte call-centre, locuri de muncă în IT și finanțe. Două treimi dintre cei care vor să-și mute locurile de muncă în străinătate intenționează să o facă în India, o treime în China și trei din zece firme în Europa de Est.

Formare pentru britanici

Dar ministrul Imigrației Damian Green a spus: „Firmele vor trebui să-și reducă dependența de lucrători imigranți fiindcă aceasta nu a făcut nimic în ajutorul milioanelor de șomeri”. Numărul lucrătorilor calificați din afara Europei a fost redus anul acesta cu 5% în iunie ca o „măsură interimară” înainte ca plafonul general să intre în vigoare anul viitor. Conservatorii au promis că vor aduce imigrația netă la „zeci de mii, mai degrabă decât la sute de mii”. Damien Green a adăugat: „Ne consultăm cu oamenii de afaceri despre cum ar trebui să lucreze limita în practică și vom opera limita într-un mod în care să continue să răspundă necesităților afacerilor din UK”.

Andrew Green, președintele Migrationwatch, a spus: „Pentru fiecare lucrător calificat importat, există un lucrător britanic care nu e format. Angajatorii ar trebui să înceteze să se plângă și să înceapă să formeze. Dacă le facilităm angajatorilor obținerea de personal calificat din afară, aceștia nu mai au niciun stimulent pentru formarea lucrătorilor britanici”. Raportul CIPD/KPMG s-a bazat pe opiniile a 600 de companii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

18 SEPTEMBRIE 2010

MigrationWatch: Imigranții le fură britanicilor locurile de muncă