Știri Marea Britanie – Bătrânii din Marea Britanie au de ales să le fie foame sau frig. Nu au bani și să mănânce, și să se încălzească. Criza aduce scenarii de coșmar pentru cei mai vulnerabili.
Creștere de preț la energie cu 80%
Gospodăria britanică medie va vedea factura anuală la energie crescând la 3.549 de lire sterline din octombrie, adică o creștere de 1.578 de lire sterline.
Este o creștere cu 80%, după ce autoritatea de reglementare a energiei din țară a ridicat plafonul de preț săptămâna trecută. Plafonul de preț stabilește suma maximă pe care furnizorii de energie o pot percepe pentru fiecare unitate de energie și gaz.
În iulie, inflația a crescut peste 10% pentru prima dată în 40 de ani, determinată de creșterea vertiginoasă a costurilor energiei , alimentelor și combustibilului. Banca Angliei estimează că inflația va crește până la 13% până la sfârșitul anului. Analistii spun ca ar putea creste si mai mult la inceputul anului viitor. Goldman Sachs prevede o inflație de 22% anul viitor.
Bătrânii din Marea Britanie au de ales între foame și frig
Un reportaj CNN o prezintă pe Yvonne DeBurgo, o văduvă de 77 ani din Oxfordshire, care își mai permite doar o singură masă gătită pe zi – cu un fruct sau un sandviș la cină.
DeBurgo, care se bazează pe pensia ei de stat și pe un beneficiu suplimentar de credit pentru pensie, spune că cheltuielile ei de alimente s-au dublat deja în decurs de aproximativ o lună, iar costul în creștere al combustibilului este și mai îngrijorător pentru facturile ei de energie de iarnă.
Nu este sigură cum își va permite să mențină căldura în această iarnă și cum își va trata simptomele legate de fibromialgia și artrita ei.
„Cred că guvernul crede că ar trebui fie să murim de foame, fie să înghețăm”, a spus DeBurgo, care a menționat că nu a votat niciodată pentru conservatori și nu se identifică cu un partid politic.
Bătrânii din Marea Britanie au de ales să le fie foame sau frig. – Femeia a slăbit foarte mult. “Nu vreau să ajung, de genul, scheletic… în cele din urmă va trebui să se oprească. Dar dacă îmi voi putea permite să mănânc până atunci, nu știu”, a spus ea pentru CNN.
„Evident că suntem incredibil de îngrijorați pe măsură ce vin lunile mai reci, deoarece credem că va duce la moartea mai multor persoane în vârstă”, a spus ea.
Aproape 10.000 de oameni au murit în Anglia și Țara Galilor în 2021, deoarece casele lor erau prea frig, potrivit NHS .
Două treimi din familiile din Marea Britanie ar putea fi în ”sărăcie energetică” până în ianuarie
Milioane de pensionari săraci
Bătrânii din Marea Britanie au de ales să le fie foame sau frig – Aproximativ 2 milioane de pensionari trăiau deja în sărăcie înainte de criză, potrivit datelor Centrului pentru îmbătrânirea mai bună (Center for Aging Better), o organizație caritabilă axată pe îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă, al cărei raport anual din 2022 a constatat că mai erau cu peste 200.000 de pensionari săraci în 2021 decât în anul precedent.
Aproximativ 44% dintre persoanele care au împlinit vârsta actuală de pensie de stat din Regatul Unit, de 66 de ani, spun că aceasta este principala lor sursă de venit, potrivit cifrelor de la Money and Pension Service, care este sponsorizat de Departamentul pentru Muncă și Pensii.
Majoritatea pensionarilor beneficiază de pensia de bază de stat la 141,85 lire sterline pe săptămână sau aproximativ 7.400 lire sterline pe an, cu o pensie mai nouă introdusă în 2016 egală cu aproximativ 9.600 lire sterline pe an.
Pensia de stat a crescut cu 3,1% în aprilie, o cifră mult sub rata inflației la acea vreme, de 9%. Următoarea majorare a pensiei de stat va fi în aprilie anul viitor.
„Așadar, acești oameni se luptau deja, iar acum ne aflăm într-o situație în care ei se vor descurca și mai rău și mulți alții vor fi căzut în sărăcie din cauza a ceea ce se întâmplă”, a declarat Morgan Vine, șeful Politici și influență la caritate Independent Age.
„Mi-am oprit încălzirea”
Oamenii care au răspuns la un sondaj realizat de Independent Age în iunie și iulie și-au prezentat o imagine tristă a vieții lor de zi cu zi.
“Mi-am oprit incalzirea, nu imi sterg la fel de des podeaua. Nu aspir la fel de des, ma spal doar daca trebuie neaparat, nu mai pot sta cu nepotii mei ceea ce imi rupe inima”, a spus un interlocutor.
„Petrecerea este de trecut, viața socială este de trecut, dacă costurile continuă să crească, nu am răspunsuri, nu m-ar deranja să muncesc, dar am 88 de ani nimeni nu mă vrea”, a spus un alt respondent, de asemenea nenumit.
O astfel de sărăcie exacerbează condițiile de sănătate, speranța de viață scăzând și ea, potrivit raportului Center for Aging Better, care a remarcat că numărul de ani pe care oamenii în vârstă îi petrec în stare bună de sănătate este, de asemenea, în scădere.
Confederația NHS, un organism care reprezintă liderii Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, a declarat luna aceasta că sărăcia energetică în special creează un „cerc vicios al nevoii de asistență medicală”.
Medicii pot trata boala unui pacient, dar că dacă boala – de exemplu, o infecție toracică – este cauzată de locuința rece și umedă, ciclul infecției va continua atunci când pacientul se întoarce acasă.
Imagini ale sărăciei extreme: Cozi la băncile de alimente din Londra. „Ne întoarcem în timp”