in

Cine trebuie să poarte mască? Sunt bune măștile improvizate, făcute acasă?

Măștile, mănușile și alte materiale de protecție pot ajuta la stoparea împrăștierii virusului, dacă sunt folosite cum trebuie. Deoarece măștile nu prea se mai găsesc în comerț, sunt foarte mulți care și le fabrică acasă. Întrebarea este: cât sunt de eficiente?

De ce nu poartă toată lumea mască?

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să poartă mască doar persoanele care se încadrează în următoarele categorii:

  • cei care sunt bolnavi și au simptome
  • cei care îngrijesc persoane suspecte de coronavirus

Măștile nu sunt recomandate întregii populații deoarece:

  • pot fi contaminate în timpul purtării, iar virusul poate fi luat în momentul aranjării sau a îndepărtării măștii. Marea majoritate a populației nu știe să utilizeze corect o mască medicală.
  • spălatul pe mâini și distanțarea socială sunt mult mai eficiente
  • pot oferi o falsă senzație de siguranță

Coronavirus se transmite prin particule împrăștiate în aer atunci când o persoană vorbește, tușește sau strănută. Picăturile pot fi transmise, unei alte persoane, direct, prin ochi, nas sau gură sau pot contamina suprafețe/obiecte.

OMS a anunțat că analizează rapoartele cu privire la modalitățile de transmitere a virusului și nu exclude ca, în viitoar, să recomande purtarea unei măști de către întreaga populație.

Sunt eficiente măștile făcute acasă sau improvizate?

În America populația este sfătuită ca, în momentul ieșirii pe stradă să poarte eșarfe sau materiale curate care să le acopere gura și nasul. Specialiștii europeni avertizează, însă, împotriva refolosirii, fără spălare. În momentul purtării unei măști improvizate se pot aduna particule infecțioase, de aceea, atunci când este îndepărtată de pe față trebuie spălată.

În New York populația este sfătuită să poarte eșarfe, bandane sau alte materiale în momentul ieșirii din casă

Marea Britanie sfătuiește publicul să nu poarte mască dacă nu sunt bolnavi sau dacă nu intră în contact cu persoane infectate. Matt Hancock, secretarul ministerului sănătății a afirmat că guvernul urmează sfaturile medicale și științifice privind întrebuințarea măștilor.

Profesorul Jonathan Van Tarn, reprezentantul departamentului de sănătate a afirmat că nu crede în stoparea transmiterii virului prin purtarea de măști: ”ceea ce contează acum este distanțarea socială”.

În ciuda acestor recomandări există, în mediul online, foarte multe sfaturi despre cum să îți faci propria mască acasă. Atenție, trebuie luat în considerare că măștile din comerț, spre deosebire de cele făcute acasă, îndeplinesc condițiile de siguranță.

Care mască este mai eficientă?

În spitale, diferitele tipuri de măști oferă protecție diferită. Cea mai bună este masca FFP3, alternativ una FFP2 sau N95, care au montate filtre de aer.

Experții nu recomandă publicului să poarte astfel de măști. Aceste măști sunt destinate personalului medical care intră în contact direct cu pacienții infectați cu coronavirus, aceștia fiind supuși unui risc mare de a intra în contact cu picături contagioase.

Recomandările oficiale sunt ca, personalul NHS care nu intră în contact direct cu pacienți infectați, să poarte măști chirurgicale. În această categorie intră acele persoane care nu se apropie de pacienți mai mult de un metru.

Ce altceva mă poate proteja de coronavirus?

Mănușile și celelalte materiale de protecție sunt recomandate pentru personalul NHS care lucrează în locuri în care pot intra în contact cu coronavirusul. Publicul, în UK, nu este sfătuit să poarte mănuși sau alte materiale de protecție.

Pentru a te proteja de virus, NHS recomandă:

  • spală- te pe mâni, cu săpun, timp de 20 de secunde, imediat ce ai ajuns acasă
  • folosește dezinfectant de mâini dacă nu ai cum să te speli pe mâini
  • Acoperă-ți gura și nasul, atunci când strănuți sau tușești, cu un șervețel sau cu interiorul mâinii, NU cu palmele
  • pune șervețelul în coș imediat și spală-te pe mâini
  • nu-ți atinge ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu au fost spălate

Cum se poartă corect o mască?

  • masca se potrivește pe față. Elasticele sau șnururile trebuie poziționate corect, astfel încât să mențină masca ferm. Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia
  • masca nu trebuie atinsă cu mâinile pentru că eficiența protecției este afectată. Dacă trebuie să o atingi, spală-te pe mâini și înainte și după
  • când dai masca jos evită să atingi partea din exterior, pentru că poate fi contaminată cu microbi
  • înainte de a fi aruncată masca trebuie pusă într-o pungă de plastic
  • masca chirurgicală NU se refolosește și trebuie înlocuită imediat dacă este umedă sau deteriorată

Articole similare:

L. A.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă o zi neagră pentru Marea Britanie: 708 morți. S-a înregistrat cel mai scăzut număr de infectați din ultimele patru zile

Ce pățești când ajungi din Anglia pe aeroportul din Cluj Napoca. Mărturie șocantă: ”Suntem cam 1000 de persoane. Lipsa de respect, de igienă, de orice”