in

Destinaţia preferată a românilor

Chiar dacă înregistrează un număr de şomeri fără precedent, Marea Britanie are în prezent nu mai puţin de 400.000 de posturi disponibile pentru cetăţenii străini, potrivit EURES, portalul Comisiei Europene care centralizează toate ofertele de angajare din spaţiul european.

Şi chiar dacă îşi păstrează şi în 2011 restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, Marea Britanie rămâne destinaţia favorită pentru românii care-şi caută un job în străinătate.

Restricţiile existente pentru români şi bulgari limitează numărul muncitorilor cu slabă calificare, în special în domeniile agricultură (21.250 de lucrători pe an) şi procesarea alimentelor (3.500 de muncitori pe an). Lucrătorii cu înaltă calificare pot munci în Regatul Unit prin “Programul pentru emigranţii cu înaltă calificare”. Pentru o listă de 11 profesii, românii pot obţine uşor dreptul de muncă, fără să fie nevoie ca angajatorul să solicite un permis de muncă în numele lor. Printre aceste categorii se numără medicii, asistentele medicale, profesorii, angajaţii “au pair”, lucrătorii din gospodării particulare.

De asemenea, rămâne liber accesul românilor care merg în Marea Britanie pentru a munci ca self-employed sau liberi-profesionişti.

În 2010, Marea Britanie a fost destinaţia nr. 1 a românilor care şi-au căutat un job în afara ţării. Peste 17.200 persoane au obţinut contracte de muncă anul trecut în Regatul Unit, prin intermediul celor 400 de agenţii de plasare prezente pe site-ul Tjobs.

Detalii despre condiţiile legale în care românii pot obţine permisul de muncă în Marea Britanie se găsesc pe portalul EURES (eures.europa.eu). Tot aici pot fi găsite şi oferte variate de angajare, după înscrierea CV-ului pe site, dar se poate apela şi la serviciile unui consilier EURES. Anunţurile de joburi adresate strict românilor, pentru Regatul Unit, provin din domeniile medical, IT, îngrijire copii şi bătrâni, hoteluri şi restaurante.Medici specialişti şi medici de familie: 3.500-5.000 lire sterline. Cei mai căutaţi specialişti români în Marea Britanie sunt medicii. Aproape toate specializările sunt bine primite în spitalele din Regat – anestezişti, internişti, ortopezi, perdiatri, psihiatrii etc. Salariile oferite medicilor cu cel puţin 3 ani de experienţă pot ajunge la 4.000 de lire sterline pe lună.

Specialişti IT: 2.500-3.500 lire sterline. O simplă căutare pe portalul EURES arată că sunt peste 20.000 de joburi vacante în domeniul IT în momentul de faţă în UK. Majoritatea sunt pentru programatori şi administratori de reţele, iar salariile variază între 30.000 şi 40.000 de lire pe an.

Asistente medicale: 1.500-2.500 lire sterline. Se solicită cel puţin 3 ani de experienţă şi cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat. Spitalele din Marea Britanie recrutează în special pentru secţiile de Ginecologie, Chirurgie, Urologie, Cardiologie, Laborator, Radiologie şi Neurologie.

Reprezentanţi de vânzări: 1.000-1.200 lire sterline. Activitatea se desfăşoară în centre comerciale din Londra, în standuri special amenajate. Jobul se adresează femeilor între 20-35 de ani, comunicative, sociabile, perseverente, şi constă în vânzarea de plăci pentru îndreptat părul, ondulatoare şi produse cosmetice pentru păr. Experienta în vânzări directe constituie un avantaj.

Personal hotelier: 1.000-1.200 lire sterline. Ofertele de muncă sunt pe perioadă minimă de 12 luni şi se adresează ospătarilor, barmanilor, recepţionerelor, cameristelor, bucătarilor şi asistenţilor de bucătari. Se solicită un nivel bun de engleză şi experienţă minimă de lucru în domeniul hotelier (6 luni). Cazarea şi masa sunt asigurate (detalii aici).

Îngrijire bătrâni, infirmiere: 850-1.200 lire sterline. Se cere experienţă minimă în domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă. Cerinţe: limba engleză la nivel mediu, persoane sociabile şi răbdătoare, făra antecedente penale (se cere cazier judiciar). Contractul este pe o perioadă de cel puţin 6 luni, cazarea este asigurată, dar se plătesc utilităţile (vezi aici).

Bone, îngrijire copii: 400-600 lire sterline. Se solicită cunoaşterea limbii engleze la nivel conversaţional. Experienţa în lucrul cu copiii şi deţinerea unui permis de conducere constituie avantaje. Se pleacă cu un contract ferm de muncă pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii, se oferă pensiune totală.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alice Ghiga: “Vreau să devin wedding planner”

Pensii, 5.000 de români au plătit retroactiv