Este posibil ca infecțiile cu Omicron din Marea Britanie să fi atins deja vârful, sugerează experții
Răspândirea rapidă a variantei Omicron în Marea Britanie a provocat o mare neliniște, Boris Johnson refuzând să excludă noi restricții imediat după Crăciun.
Infecțiile cu Omicron par să fi atins vârful în Marea Britanie
Modelele guvernamentale sumbre de săptămâna trecută au sugerat că tulpina foarte transmisibilă se dubla la fiecare două zile și a infectat până la 400.000 de oameni pe zi până la sfârșit de săptămână.
Dar există câteva vești bune, deoarece cazurile generale de Covid s-au stabilizat în Regatul Unit de șase zile acum, după ce a atins un vârf de peste 93.000 vineri.
Prof. Hunter: Valul de cazuri a atins deja apogeul
Iar profesorul Paul Hunter, un expert de frunte în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia, sugerează că valul de cazuri de Omicron a atins deja apogeul.
El a spus că prim-ministrul a luat decizia corectă de a nu introduce restricții mai dure înainte de Crăciun.
Valul Omicron din Londra – epicentru pentru variantă – pare să încetinească și el, cu 20.491 de cazuri înregistrate ieri în capitală, față de 22.750 cu o zi înainte.
Internările în spitale cu Covid s-au dublat în trei săptămâni la Londra, dar decesele din capitală rămân în continuare stabile comparativ cu iarna trecută.
Cazurile de Covid explodează la Londra, infecțiile au crescut cu 500% la tineri
”NU este totul o nenorocire”
Profesorul Hunter a declarat pentru MailOnline: „Nu este totul o nenorocire, ci se pare că Omicron a încetat să crească. Cifrele din ultimele zile par să se fi aplatizat și poate chiar să scadă.
Este puțin prea devreme pentru a fi absolut sigur de asta, dar dacă va fi cazul, Boris Johnson va răsufla ușurat. Trebuie să fim puțin atenți pentru că sunt doar câteva zile.
Și, pentru că ne apropiem de Crăciun, există nervozitate că oamenii s-ar putea să nu se prezinte pentru testare pentru că nu vor să fie testați pozitivi și să rateze întâlnirea cu rudele.”
Văzând că Omicron a depășit alte variante în țară în jurul datei de 14 decembrie, profesorul Hunter spune că de atunci ar fi fost principalul motor al noilor cazuri.
Dacă tot se dublau la fiecare două zile, profesorul Hunter spune că ar fi trebuit să fim la peste 200.000 de cazuri ieri.
El a spus că faptul că a fost în jurul valorii de 91.000 sugerează că „s-ar putea să fi atins de fapt vârful”.
Primul mort din cauza tulpinii Omicron, un pensionar anti-vaccinist, adept al teoriilor conspirației
Scade pesimismul
Profesorul Alastair Grant, împărtășește evaluarea colegului său de la University of East Anglia. El a spus că a fost „cu siguranță mai puțin pesimist” decât a fost duminică cu privire la răspândirea noii variante.
Ieri, el a declarat pentru Eastern Daily Press: „Se pare că creșterea exponențială a Omicron începe să scadă.
Cred că vom vedea scăderea cifrei în următoarele una sau două zile și poate chiar să începem să vedem cifrele în scădere.”
Cu toate acestea, ambii oameni de știință au spus că, în timp ce cazurile ar putea atinge un vârf, impactul pe care Omicron îl va avea asupra spitalizărilor este mai puțin clar.
Valul care crește rapid scade la fel de rapid
După cum a subliniat recent directorul medical al Angliei, profesorul Chris Whitty, cu cât un val crește mai repede, cu atât este mai rapid și mai dramatic probabil să scadă.
Este clar că oamenii iau deja măsuri de precauție, în timp ce mulți alții câștigă imunitate fie de la injecții de rapel sau de infecția cu Omicron. În trei săptămâni de la apariția tulpinii în Africa de Sud, cazurile au început să scadă.
În ciuda sugestiilor de încetinire a infecțiilor, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie estimează în continuare că Omicron se dublează la fiecare două până la trei zile în fiecare regiune a Angliei.