in

Lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani. „Va ajunge la paritate cu dolarul”

Lira sterlină s-a prăbuşit luni la un minim record, din cauza speculaţiilor că planul economic al noului guvern va duce finanţele Marii Britanii la limită, informează Reuters.

Lira sterlină s-a prăbuşit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanţate prin cea mai mare creştere a împrumuturilor din 1972 încoace.

„Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

Lira a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani

Lira sterline a scăzut la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimii 50 de ani.

După o scădere majoră după „mini-bugetul” din această săptămână, lira sterlină a scăzut cu peste 4% pe piețele de tranzacționare din Asia, înainte de a recăpăta ceva teren.

Asta a lăsat o liră egală cu aproximativ 1,03 USD, înainte de a crește puțin la aproximativ 1,05 USD.

Acesta este cel mai scăzut curs al monedei din 1971 – iar acum mulți se tem că ar putea atinge paritatea cu dolarul.

Scăderea va afecta consumatorii și economia britanică, bunurile cumpărate din străinătate, în special din SUA, costând acum afacerile și guvernul mai mulți bani.

Turiștii sunt, de asemenea, probabil să se confrunte cu prețuri mai mari în străinătate. Șoferii se confruntă cu facturi de aproximativ 5 lire sterline mai mult pe rezervorul de benzină la pompe din cauza lirei slabe.

Este parțial rezultatul unui dolar puternic, euro atingând, de asemenea, un nou minim din ultimii 20 de ani, pe fondul recesiunii și al temerilor privind securitatea energetică pe fondul războiului din Ucraina.

Reduceri de taxe anunțate de noul ministru de Finanțe

Cea mai recentă scădere a lirei sterline vine după ce noul ministru de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a sugerat că mai multe reduceri de taxe vor urma cele pe care le-a anunțat săptămâna trecută.

Piețele s-au speriat de această mișcare, despre care experții au confirmat că ar beneficia cel mai mult cei bogați.

Reducere de impozite de 45 miliarde de lire

Dl Kwarteng și doamna Truss ar putea continua să reducă impozitele anul viitor, cu posibile reduceri suplimentare ale impozitului pe venit și relaxarea regulilor de imigrație și a altor reglementări.

Pachetul de reducere a impozitelor de 45 de miliarde de lire sterline de săptămâna trecută a fost întâmpinat cu alarma de către economiști de frunte, unii deputați conservatori și piețele financiare – deoarece a dus lira sterlină la noi niveluri minime.

Declinul a continuat, pe măsură ce tranzacțiile s-au deschis luni în Asia și Australia, alimentând previziunile că sterlina ar putea ajunge la paritatea cu dolarul american până la sfârșitul anului.

O astfel de scădere ar putea declanșa o rebeliune în rândul deputaților conservatori, care ar putea refuza să voteze proiectul de lege de Buget al Guvernului sau să prezinte moțiuni de cenzură, a raportat The Telegraph , citând susținătorii și criticii primului ministru.

În semn de neliniște a conservatorilor, fostul cancelar George Osborne a cerut Guvernului să pună capăt politicii „schizofrenice” de reducere a impozitelor și de creștere a împrumuturilor.

Români exploatați în Scoția. Primeau o liră sterlină pe zi salariu și locuiau în condiții inumane

Opoziția este furioasă

Partidele de opoziție au spus că planurile guvernului sunt o recunoaștere a 12 ani de eșec economic al conservatorilor.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a criticat politicile economice „nesăbuite” ale guvernului, angajându-se să reducă impozitul pe venit pentru persoanele care câștigă mai mult de 150.000 de lire sterline.

Și în această dimineață, ministrul de finanțe din umbră, Rachel Reeves, s-a declarat „incredibil de îngrijorată” de scăderea lirei.

Deputatul laburist a declarat pentru Times Radio: „Mi-am început cariera de economist la Banca Angliei și, la fel ca toți ceilalți, sunt incredibil de îngrijorată„

Ea a avertizat că scăderea valorii lirei sterline va crește costul datoriei guvernamentale, ceea ce înseamnă că „din ce în ce mai multe cheltuieli guvernamentale vor merge mai degrabă pentru serviciul datoriei decât pentru serviciile publice, care sunt în genunchi în acest moment”.

Lira sterlină este în creștere față de euro și dolar

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 4.7]

euromillions-uk

Loteria EuroMillions: câștigătorul din Marea Britanie primește jackpot de 171 de milioane de lire sterline

lire sterline 20 50

Mai sunt încă în circulație 11 miliarde de lire sterline în bancnote de hârtie, de 20 și 50, care de vineri nu vor mai putea fi folosite