in

Londra, antirasiștii i-au pus gând rău statuii lui Churchil, monumentul a fost împachetat

Inscripția „Era un rasist” apăruse deja pe monumentul dedicat fostului premier britanic, erou al celui de-al Doilea Război Mondial.

Statuia lui Winston Churchill și „The Cenotaph” din Londra au fost „ambalate” și protejate având în vedere protestele mișcării #BlackLivesMatter programate pentru weekend.

Deși majoritatea demonstrațiilor declanșate de moartea lui George Flyod au fost pașnice, în Marea Britanie mai multe busturi și monumente au fost vizate din cauza presupuselor atitudini rasiste ale celor reprezentați.

 În topul listei din capitala britanică se află monumentele legate de Churchill, fostul premier britanic, erou al celui de-al Doilea Război Mondial („A fost un rasist” este inscripția care a apărut, de exemplu, în urmă cu câteva zile pe baza statuii din fața Parlamentului Londrei) .

Tot la Londra, un protestatar a urcat pe piedestalul monumentului „The Cenotaph”, dedicat celor căzuți din forțelor armate britanice, ridicat în 1919 și a dat foc steagului britanic.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat înființarea unei comisii care va revizui statuile, monumentele și numele străzilor.

În urmă cu doar câteva zile (duminică), unii manifestanți au aruncat un monument comerciantului sclav Edward Colston de pe piedestal și l-au târât în ​​apele portului Bristol, în timp ce în SUA au fost vizate mai multe statui dedicate lui Christopher Columb, precum cea demolată și aruncat într-un lac din Richmond, Virginia. Piedestalul gol a fost apoi pictat și acoperit de un semn cu inscripția „Columb reprezintă genocid”. Moartea lui Floyd a reînviat și dezbaterea din Belgia privind violența colonizării în Congo și responsabilitatea regelui Leopold al II-lea, ale cărei statui au fost vandalizate.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC
Economia Marii Britanii, scădere istorică de peste 20%. Toate sectoarele economiei au fost afectate

Londonezii, avertizați să rămână în case, să nu iasă în centru în acest weekend. Extrema-dreaptă pregătește „violență și dezordine” în oraș