in

Marea Britanie va fi invadată de muncitori irlandezi



Imigraţia va rămâne ridicată anul viitor, numai din Irlanda urmând să se mute 120.000 de persoane în Marea Britanie din cauza crizei economice din ţara lor, a avertizat un grup de analiză.

David Cameron a promis să reducă imigraţia de la “sute de mii la zeci de mii” până în 2015 pentru a diminua îngrijorarea britanicilor privind numărul de imigranţi care sosesc în Marea Britanie. Însă orice măsuri pentru atingerea acestui obiectiv este foarte puţin probabil să aibă un impact semnificativ pe timpul anului 2011, potrivit unui raport al Institute for Public Policy Research (IPPR).

IPPR avertizează că cetăţeni din Uniunea Europeană, a căror circulaţie guvernul nu o poate controla, ar putea ajunge în Marea Britanie în număr tot mai mare în căutarea unor locuri de muncă şi se aşteaptă ca cele mai multe sosiri să fie din Irlanda.

Şi măsurile în privinţa altor grupuri de imigranţi, cum sunt studenţii străini, vor necesita timp pentru a-şi face simţit impactul. Ca rezultat, raportul IPPR trage concluzia că există o mică şansă ca migraţia netă, diferenţa dintre cei care sosesc şi cei care pleacă, să scadă sub 200.000 în următoarele 12 luni.

Criza economică

Datele de luna trecută au arătat că imigraţia a fost de 215.000 anul trecut, ceea ce înseamnă că nu s-a diminuat, ci s-a amplificat.

Guvernul a anunţat un plafon de 21.700 pentru lucrătorii din afara Ue în 2011 şi face planuri pentru a reduce numărul studenţilor străini la circa 100.000 pe an. Însă studiul IPPR avertizează că o serie de factori vor îngreuna reducerea influxului. Acesta arată că dacă economia UK continuă să fie mai performantă decât a celor din unele ţări din Zona Euro cum sunt Irlanda, Spania, Portugalia şi Grecia, atunci lucrătorii din Ue ar putea veni aici în căutarea unui loc de muncă.

Deja s-a previzionat că circa 120.000 de cetăţeni irlandezi şi-ar putea părăsi casele şi că UK ar fi pentru mulţi destinaţia preferată.

În mod similar, în ciuda reducerii recente a numărului de est-europeni care vin în ţară, numărul de lituanieni şi de letoni care sosesc a crescut cu 25% pe timpul ultimului an şi ar putea continua să crească, arată raportul. De asemenea, plafonul asupra lucrătorilor imigranţi va avea numai un impact redus asupra fluxurilor generale de imigraţie, iar măsurile de reducere a numărului de studenţi este foarte puţin probabil să aibă efect deplin în 2011.

În acelaşi timp, numărul britanicilor care emigrează a scăzut – numai 140.000 au plecat anul trecut, cea mai mică cifră din ultima decadă.

Creştere, nu scădere

Raportul arată că Guvernul este “foarte departe” de obiectivul său general, adăugând: “Reducerea imigraţiei nete cu mai mult de jumătate ar fi o sarcină provocatoare pentru orice guvern, în orice moment, însă este îngreunată în UK şi de faptul că guvernul nu are (sau are în mod limitat) control asupra unora dintre cele mai mari fluxuri de imigraţie”.

IPPR a concluzionat: “În ciuda eforturilor guvernamentale, este foarte puţin probabil ca imigraţia netă din UK să scadă semnificativ în 2011. Dacă economia continuă să-şi revină, chiar ne aşteptăm la creşteri ale unor forme de imigraţie pentru muncă, în ciuda plafonului”.

IPPR a avertizat, de asemenea, că un eşec în atingerea obiectivului ar putea lăsa răni timp îndelungat în mintea publicului. “Aşa cum au descoperit laburiştii, odată ce o reputaţie pentru competenţa în imigraţie se pierde, este foarte greu de recâştigat. S-ar putea ca în 2011 guvernul să-şi înveţe lecţia în modul cel dur”, spune acesta.

Posibilitatea unui eşec al conservatorilor în ce priveşte imigraţia reprezintă o oportunitate politică importantă pentru UKIP şi extrema dreaptă.

Întotdeauna există un pericol în vremurile cu şomaj ridicat ca votanţii să se întoarcă către populişti şi demagogi în căutarea unor soluţii. Nigel Farage, liderul UKIP, a subliniat pe Twitter: “Raport bun al IPPR privind imigraţia, tăierile lui Cameron sunt lipsite de sens. Dacă se prăbuşeşte euro în 2011 aşteptaţi-vă la un flux din Europa pe care nu-l putem controla”.

Măsuri dăunătoare

Nick Pearce, directorul IPPR, a spus: “Analiza IPPR sugerează o că este foarte puţin probabil să se înregistreze o reducere drastică a imigraţiei în 2011 cu tendinţele actuale, aşa că miniştrii trebuie să aibă grijă să se ocupe de aşteptările publicului.

Plafonul asupra imigraţiei calificate din afara Ue, pe care guvernul l-a introdus deja, ar putea dăuna refacerii economice. Alte măsuri pripite de reducere artificială a cifrelor ar putea fi chiar şi mai dăunătoare. Reducerea nivelului imigraţiei, care a fost ridicat în ultimii ani, este un obiectiv politic legitim. însă realizarea acestuia trebuie făcută prin efectuarea de reforme sustenabile şi pe termen lung ale structurii economiei noastre şi pieţei muncii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Acasă” este şi în România, şi aici

PDL şi PSD, dezacord cu privire la votul prin poştă