in

Prețurile caselor din UK se prăbușesc. “Ar putea scădea cu până la 40%”

Prețurile caselor din UK se prăbușesc. Prețurile locuințelor au scăzut în martie la cel mai rapid ritm anual din ultimii 14 ani, potrivit ultimelor cifre de la Nationwide. Dar experții din industrie avertizează că ceea ce e mai rău urmează să vină. Prăbușirea ar putea ajunge la 30-40%.

Citește și: Cutremur pe piața imobiliară din Marea Britanie, prețurile caselor scad la cel mai rapid ritm din 2009

Prețurile caselor din UK se prăbușesc

Furnizorul de credite a spus că prețurile au scăzut cu 3,1% față de acum un an anterior, cea mai mare scădere anuală din iulie 2009. „Va fi greu pentru piață să-și recapete impulsul pe termen scurt, deoarece încrederea consumatorilor rămâne slabă, iar bugetele gospodăriilor rămân sub presiunea inflației ridicate”, a declarat Robert Gardner, economistul șef al Nationwide, citat de BBC.

O scădere a prețurilor caselor ar fi în general salutată de potențialii cumpărători ai primei case, care au urmărit creșterea valorilor proprietăților, chiar și în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, realitatea este că închirierea a devenit mai scumpă pentru mulți oameni, iar ratele ipotecarelor sunt mai mari decât ar fi planificat. Creșterea continuă a multor facturi curente și a prețurilor la alimente se adaugă, de asemenea, la presiunea financiară.

Citește și: Situație critică pe piața imobiliară din Marea Britanie: prețurile caselor scad cu cel mai rapid ritm anual din 2012

Ce se întâmplă cu prețurile caselor?

În martie, Biroul de Responsabilitate bugetară – care consiliază guvernul cu privire la sănătatea economiei – a prezis că prețurile locuințelor vor scădea cu 10% între vârful de anul trecut și jumătatea anului viitor.
Ultima dată când prețurile caselor au scăzut la fel de mult a fost spre sfârșitul crizei financiare globale în 2009. Prețurile locuințelor au scăzut cu 3,1% în martie pentru a șaptea lună consecutiv, cea mai mare scădere anuală din 2009.

Prețurile locuințelor au scăzut cu 0,8% de la o lună la lună, scăzând prețul mediu al casei la 257.122 de lire sterline, potrivit Nationwide Building Society.

Dar experții au avertizat că scăderea din această lună este doar începutul.
Economist principal din Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, Gabriella Dickens, a declarat că „scăderea pieței imobiliare este acum în plină desfășurare”.
Cererea nu se va recupera până când ratele ipotecare sau prețurile caselor nu vor mai scădea substanțial”, a spus ea pentru The Times.

Citește și: De ce prețurile caselor din Marea Britanie ar putea scădea cu 20% după cea mai recentă creștere a ratei dobânzii

Scădere de până la 40%

La începutul acestei luni, un manager de fond de investiții a avertizat că prețurile caselor ar putea scădea cu până la 40%.
Managerul de portofoliu de la Temple Bar, Ian Lance, a emis avertismentul îngrozitor, explicând că „nu există niciun motiv” pentru care prețurile caselor să nu ajungă să fie cu cel puțin 30% mai mici decât sunt în prezent.”

„Prețurile caselor păreau foarte, foarte scumpe pe termen lung și doar am spus că ar putea fi unul dintre acele lucruri care în cele din urmă înseamnă revenirea la media pe termen lung.”
„Nu am niciun motiv să presupun că nu se va întâmpla și, din nou, dacă se va întâmpla, prețurile caselor ar trebui să fie probabil cu 30 până la 40 la sută mai mici decât sunt astăzi (în termeni nominali).”

Citește și: Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru prima dată în 15 luni, deciziile guvernului Liz Truss au făcut ravagii pe piața imobiliară

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 2.9]

Băiat condamnat Marea Britanie ucis femeie

Băiat de 14 ani condamnat în Marea Britanie, a ucis o femeie după ce s-a izbit de ea cu trotineta electrică

Blocaj de trafic la Dover

Blocaj de trafic de 16 ore în Dover: Efectele Brexit la începutul vacanței de Paște