Româncă angajată doar cu nume britanic fals – O româncă aflată în căutarea unui loc de muncă susține că a aplicat pentru peste 100 de locuri de muncă la firme britanice, dar a găsit doar roluri în depozite și retail înainte de experimentul ei.
Româncă angajată doar cu nume britanic fals
O tânără profesionistă spune că i s-au oferit interviuri pentru locuri de muncă legate de pregătirea ei doar atunci când a folosit un nume „englez” fals în cererea ei – în ciuda trimiterii de CV-uri identice cu numele ei real.
Georgiana Popescu s-a mutat la Leeds, West Yorkshire, în 2015 din România pentru a-și finaliza studiile de licență și master înainte de a începe căutarea unui loc de muncă.
Tânăra de 26 de ani a aplicat pentru mai mult de 100 de locuri de muncă la firme britanice, dar aprimit doar roluri în depozite și retail – în timp ce colegii ei britanici au intrat în joburi legate de gradul lor.
Citește și ➡ Apelul oamenilor de afaceri din Marea Britanie: ”Mai multe limbi străine în universități”
Și-a luat nume britanic
După ce s-a simțit discriminată, Georgiana a decis să facă un experiment – a aplicat pentru 40 de roluri folosind două CV-uri și aplicații identice, dar pur și simplu schimbându-și numele într-un nume tradițional britanic, Sarah C.
Ea susține că „nu a fost surprinsă” să audă răspunsuri de la 11 companii care i-au oferit interviurile sub numele de „Sarah”, în timp ce aplicațiile ei identice cu numele Georgiana Popescu au fost aparent aruncate la coș.
Georgiana susține că se îndoiește chiar că cererile ei sub numele ei din Europa de Est au fost citite.
După ani în care a fost nevoită să facă lucrări de depozit sau de vânzare cu amănuntul, ea a fost încântată să obțină în sfârșit un loc de muncă ca analist de fraudă în martie anul trecut.
Ea se simte în sfârșit suficient de încrezătoare pentru a vorbi despre experiența ei trei ani după ce se temea că reacția oamenilor i-ar spune „să se întoarcă în propria ei țară”, dar a căpătat curaj de la alții de pe TikTok.
Citește și ➡ Marea Britanie este disperată după muncitori. Construcțiile și sănătatea sunt cele mai afectate sectoare
Este o problemă serioasă
Georgiana, originară din București, România, dar care încă locuiește în Leeds, a spus: „Este o problemă serioasă.
„Am depus exact aceleași CV-uri, dar cu nume diferite. Am primit 11 răspunsuri pentru Sarah și niciunul pentru Georgiana.
„Am avut sentimentul că nu contează ce făceam, dar că nu va fi niciodată suficient de bun din cauza numelui meu.
Nu am cuvinte să descriu ce am simțit. Mi-a afectat sănătatea mintală atât de grav.
Am ținut povestea pentru mine ani de zile pentru că îmi era teamă că voi primi comentarii de ură precum „întoarce-te în țara ta” sau „ești aici pentru a cere beneficii”. Nu am primit niciun beneficiu și nu am fost nici măcar eligibil pentru un împrumut de întreținere.
Este o problemă uriașă. Chiar m-a făcut să realizez că problema era numele meu mai degrabă decât aplicația și abilitățile mele.
E clar că nici nu s-au uitat la cererea mea pentru că sigur ar fi observat că era același CV”, a spus ea, citată de Mirror.
Citește și ➡ Creștere alarmantă a numărului de tineri care declară un handicap mintal în Anglia și Țara Galilor