Numărul asistentelor medicale străine care lucrează în Marea Britanie s-a dublat în ultimii trei ani. Cu toate că acest demers a fost binevenit pentru sistemul public de Sănătate din această ţară, acum a apărut “reversul medaliei”, scrie The Telegraph.
“Importul” de cadre medicale a început să îi îngrijoreze pe pacienţii britanici, care consideră că le este pusă în pericol sănătatea din cauză că majoritatea persoanelor recrutate la nivel mondial vin în Marea Britanie să lucreze în NHS fără să le fie verificate competenţele lingvistice şi profesionale, se mai arată în The Telegraph.
România, cel mai mare exportator de medici
Astfel, din cauza barierelor lingvistice, există un risc accentuat de a se produce erori medicale. Liderii asistentelor au declarat că NHS pierde o mulţime de bani în încercarea de a aduce personal din alte ţări pentru a umple golurile dintr-un sistem care a pierdut 5.000 de asistente din 2010.
28.000 de medici au plecat din România. Sistemul sanitar, în pericol
Numărul total de asistente medicale înregistrate pentru a lucra in Marea Britanie după ce şi-au efectuat pregătirea în străinătate, a crescut de la 2.306 în 2009 la 4.521 anul trecut, indică cifrele oficiale.