Zidarii și tâmplarii sunt căutați ca pâinea caldă în Marea Britanie, guvernul a relaxat pentru ei obținerea vizei. Zidarii, tencuitorii și alte locuri de muncă în domeniul construcțiilor au fost adăugate pe “lista guvernamentală a ocupațiilor deficitare”, facilitând astfel venirea constructorilor străini în Marea Britanie, pe fondul deficitului de forță de muncă cauzat parțial de Brexit.
>>> Britanicii plâng după români, sunt doriți muncitori sub 35 de ani. „Le oferim vize”
Zidarii și tâmplarii sunt căutați ca pâinea caldă în Marea Britanie
Guvernul britanic a relaxat restricțiile privind vizele pentru o serie de sectoare care se confruntă cu o lipsă severă de lucrători și a adăugat pe listă zidarii, tâmplarii și dulgherii, precum și tencuitorii și alți lucrători în construcții. Pe listă au fost adăugate și locurile de muncă din domeniul pescuitului.
Ministerul de Interne a declarat că acest lucru ar “ajuta la realizarea infrastructurii naționale cheie și ar stimula creșterea pentru industriile conexe”.
Cei care lucrează într-o ocupație deficitară pot fi plătiți cu 80% din tariful curent al locului de muncă și pot obține totuși o viză de lucrător calificat, beneficiind de o taxă de cerere mai mică. Solicitanții au nevoie de o ofertă de muncă sponsorizată de la un angajator și trebuie să îndeplinească cerințele de limbă engleză.
Guvernul a relaxat pentru ei obținerea vizei
Comitetul consultativ independent privind migrația a recomandat în martie ca lucrătorii din construcții să fie adăugați pe lista ocupațiilor deficitare. Lista include deja lucrătorii din domeniul îngrijirii, inginerii, designerii web și tehnicienii de laborator, alături de rolurile din domeniul sănătății.
Aceasta permite angajatorilor să recruteze personal din străinătate pe salarii de până la 14.880 de lire sterline pentru îngrijitorii seniori și de la 15.120 de lire sterline pentru tehnicienii de laborator.
Prin această măsură, Rishi Sunak se confruntă cu o nouă reacție din partea parlamentarilor conservatori, după ce a făcut promisiuni de reducere a imigrației. Guvernele conservatoare au promis încă din 2010 că vor reduce migrația netă.
Migrația totală în Marea Britanie a atins anul trecut un record de 606.000 de persoane, în creștere cu 24% față de anul precedent, în timp ce numărul de cazuri de azil a atins și el un nivel record.
Industria britanică a construcțiilor se luptă de mult timp cu deficitul de muncitori, dar Brexitul a agravat lacunele, deoarece cetățenii UE nu mai pot veni să lucreze în Marea Britanie fără vize, ca înainte. Mulți muncitori din UE s-au întors în țările lor de origine în timpul pandemiei Covid-19.
sursa: The Guardian