in

Farse care au făcut istorie. Tu știi cum au apărut păcălelile de 1 Aprilie?

Nu este recunoscută ca fiind o sărbătoare oficială, dar de 1 Aprilie în foarte multe țări se sărbătorește Ziua Păcălelilor sau  „Fools Day”.

În Noua Zeelandă, Marea Britanie, Australia și Africa de Sud, glumele țin până la prânz, iar cel care joacă feste şi după ora 12.00 este considerat „păcăliciul”. Din acest motiv, ziarele din Marea Britanie care decid să le joace feste cititorilor o fac doar în ediția de dimineață.



În alte țări, precum Franţa, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Olanda, Germania, Brazilia, Canada sau Statele Unite, glumele pot fi făcute toată ziua.

Ziua de 1 aprilie apare și în operele unor artiști din Marea Britanie sau Franţa. Astfel, Geoffrey Chaucer, în Caterbury Tales, scria în 1329 povestea cocoșului îngâmfat Chauntecleer, care este păcălit de o vulpe.

Povestea este datată “la 32 de zile după martie”, cel mai probabil referindu-se la logodna regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia, însă dată a fost interpretată greșit, ca fiind a 32-a zi din martie, adică 1 aprilie. John Aubrey scria și el despre “ziua sfântă a păcăliciilor”, pe 1 aprilie.

Cei mai mulți susțin că 1 aprilie ar fi apărut când, în secolul al XVI-lea, sărbătoarea începerii noului an a fost instituita pe 1 ianuarie, însă despre 1 aprilie există referințe mai vechi.

În Evul Mediu, Anul Nou era sărbătorit pe 25 martie, în multe orașe europene, iar în unele zone din Franţa Anul Nou era o sărbătoare care ținea o săptămână și se termină pe 1 aprilie, motiv pentru care se speculează că cei care au sărbătorit pe 1 ianuarie râdeau de cei care sărbătoreau în alte zile.

O altă explicație pentru stabilirea zilei păcălelilor a fost dată de profesorul de istorie Joseph Boskin, de la universitatea din Boston. Acesta spune că, în timpul împăratului Constantin cel Mare, un grup de bufoni au venit la curte şi i-au spus acestuia că ar putea să conducă imperiul mai bine decât el.

Împăratul, amuzat, l-a lăsat pe unul dintre ei să fie împărat pentru o zi, iar acesta a dat un edict prin care a stabilit că o zi pe an să fie ziua glumelor şi a păcălelilor.

Păcăleli care au făcut istorie

Pe măsură ce Ziua Păcălelii a început să fie populară în tot mai multe țări, numeroase companii, dar şi instituții media, au început să le joace feste clienților şi publicului.

Una din cele mai cunoscute păcăleli a fost cea a ziarului “The Guardian”, care a publicat un reportaj despre o republică fictivă, denumită San Seriffe, formată din în Oceanul Indian. Principalele insule erau denumtie Upper Caisse şi Lower Caisse: capitală era la Bodoni, iar liderul era generalul Pică.

Numeroși cititori au sunat la redacția ziarului, încercând să afle mai multe despre aceste insule şi doar o parte şi-au dat seama că topografia era formată din nume ale fonturilor de pe calculator.

În 1998, Burger King a publicat un anunț în USA Today, anunţând că a creat un hamburger pentru stângaci. Hamburgerul era special creat în aşa fel încât condimentele să se scurgă din el pe partea dreaptă – clienţii au cerut în număr mare noul hamburger, pe când alţii au vrut “hamburgerul cel vechi, pentru dreptaci”.

În 1976, astronomul britanic Patrick Moore a declarat la Radio BBC că alinierea a doua planete va crea un efect gravitațional invers, ceea ce va face ca oamenii să simtă o senzație de plutire, la o anumită oră. Acesta a invitat publicul să sară în aer, pentru a experimenta senzația. Zeci de ascultători i-au urmat sfatul, ba chiar o parte dintre ei au sunat la redacție să spună că experimentul a funcționat.

În Noua Zeelandă, chiar şi prim-ministrul țării a participat la o farsă organizată de un post de radio, anunțând că vor fi interzise telefoanele mobile. Sute de persoane au sunat pentru a spune că sunt nemulțumiți din cauza deciziei.

În 2003, multe site-uri de Internet din Coreea de Sud şi China au anunțat că fondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost asasinat – păcăleala a dus la o scădere pe bursă cu 1,5%.

În anii ’50, o televiziune din Olanda a anunțat că turnul Pisa s-a prăbușit.

Şi în Suedia, în 1962, televiziunea națională a difuzat un reportaj despre noua tehnologie care permite vizionarea programelor în color. Telespectatorii erau rugați să pună un ciorap din nylon peste aparatul TV, ca să poată vedea imaginea în color. Anunțul era însă o glumă, iar imaginile color nu au fost disponibile decât în 1970.

În 1998, revista “New Mexicans for Science and Reason” a publicat un articol în care a anunțat că legislația din Alabama s-a schimbat, astfel încât valoarea lui Pi a fost schimbată de la 3.14159, fiind rotunjită până la “cifra biblică 3”.

Sursa: ziare.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cetățenii europeni cer drept de vot în UK. Proiect de lege sprijinit de un lord britanic

Clinică de sănătate deschisă special pentru romii din România