in

Încheierea relaţiei de cuplu



Cititorii Ziarului Românesc pot apela la sfaturile avocatului Mihaela Pădure, înscrisă din 2009 în baroul londonez. Cei care au nevoie de un sfat competent, pot trimite întrebările pentru Mihaela Pădure la adresa [email protected]. În numerele trecute am vorbit despre drepturile pe care le au cuplurile care sunt căsătorite, care trăiesc împreună sau care formează parteneriate civile (pentru cuplurile de acelaşi sex). Aflăm acum ce se întâmplă când relaţia de cuplu ia sfârşit.

Despărţirea de partener este întotdeauna dureroasă; există posibilitatea să ajungeţi în punctul în care să nu vă mai intereseze nimic altceva decât să puneţi capăt relaţiei şi să o luaţi de la început. Deşi poate fi tentant să procedaţi în acest fel, este recomandat să luaţi în considerare anumiţi factori cum ar fi: casa în care aţi locuit, datoriile pe care le-ati cumulat de-a lungul timpului petrecut împreună, conturile comune, beneficiile de care vă bucuraţi din partea insituţiilor statului, copiii, testamente, pensia privată şi asigurările, etc.

În legătură cu proprietatea în care aţi locuit cu partenerul, trebuie să cunoaşteţi statutul juridic al acesteia şi drepturile legale pe care le aveţi din acest punct de vedere. De exemplu, dacă aveţi statutul de proprietar, sunteţi în măsură să achitaţi ratele aferente contractului de ipotecă? Dacă locuinţa este cumpărată împreună cu partenerul, care este soluţia cea mai bună în situaţia în care vă aflaţi: punerea în vânzare, închirierea? În calitate de chiriaş al proprietăţii, care sunt clauzele contractului pe care l-aţi semnat: vă permit acestea să vă mutaţi sau să rămâneţi dacă se mută partenerul?

În situaţia în care numai unul dintre dvs rămâne să locuiască în proprietatea comună până la momentul despărţirii, asiguraţi-vă că au fost trecute toate facturile/contractele pe numele acelei persoane şi compania care v-a acordat contractul de ipotecă, respectiv proprietarul în cazul contractelor de închiriere, au fost notificaţi cu privire la acest aspect. O persoană care trăieşte singură se bucură de exemplu de o reducere de 25% la plata facturii pentru Council Tax.

Dacă primiţi beneficii, aveţi obligaţia legală să anunţaţi autorităţile competente că nu mai formaţi un cuplu cu partenerul dvs. Schimbarea adresei trebuie deasemenea anunţată, în caz contrar riscaţi să vă pierdeţi dreptul de a primi aceste beneficii.

În situaţia în care aveţi probleme financiare şi nu aţi primit beneficii până la momentul despărţirii, puteţi să apelaţi la una din insituţiile sau agenţiile abilitate în acest sens pentru a verifica în ce măsură vă calificaţi pentru acestea.

Situaţia creditelor la care aţi apelat trebuie deasemenea clarificată. Dacă aţi semnat un contract de împrumut pe numele dvs, este bine să ştiţi că sunteţi singura persoană responsabilă legal să achite suma de bani împrumutată, indiferent dacă i-aţi folosit în nume propriu sau în interes comun cu partenerul.

Dacă numai partenerul este cel care a contractat împrumutul iar suma respectivă a fost folosită de dvs împreună, este corect să contribuiţi corespunzător la achitarea împrumutului: din punct de vedere legal însă, nu răspundeţi către creditor.

Dacă sunteţi datori împreună, răspundeţi solidar în acest sens; există posibilitea să ajungeţi la o înţelegere cu fostul partener, caz în care trebuie să notificaţi compania de la care aţi contractat împrumutul şi să modificaţi contractul în mod corespunzător.

Conturile comune trebuie deasemenea închise urmând ca banii să fie împărţiţi în cote egale sau potrivit acordului dintre dvs. Nu trataţi cu indiferenţă acest aspect, deoarece există numeroase situaţii în care partenerul încasează banii fără ca dvs să fi fost informat cu privire la acest lucru.

Cu privire la copiii rezultaţi din relaţia de cuplu, situaţia legală este aceeaşi ca în cazul cuplurilor căsătorite. Este bine să încercaţi să protejaţi copiii cât mai mult cu putinţă; înainte de ajungeţi la Curte, depuneţi eforturi să vă înţelegeţi amiabil sau apelaţi la instituţia medierii.

Din punct de vedere financiar, ambii părinţi sunt responsabili faţă de copii. Dacă decideţi ca aceştia din urmă să fie încredinţaţi spre creştere şi educare partenerului, trebuie să plătiţi pensie de întreţinere în acest sens. Totodată, este recomandat să anunţaţi cadrele didactice cu privire la noua situaţie familială deoarece comportamentul copiilor poate fi influenţat negativ, caz în care este nevoie de consiliere.

Testamentul, asigurarea de viaţă, pensia privată sunt aspecte foarte importante care trebuie rezolvate de urgenţă. Clauzele acestor contracte trebuie updatate în funcţie de dorinţa dvs cât mai curând posibil. Nu uitaţi să anunţaţi insituţiile, companiile şi persoanele în măsură despre situaţia de fapt şi de drept intervenită în viaţa dvs.

Av. Mihaela Pădure


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

The Economist: Treziţi-vă, d-le Cameron!

Dispar cataloagele Argos