in

Alegem primarul Londrei



Boris Johnson, Ken Livingstone și Brian Paddick… bătălia pentru fotoliul de primar al Londrei a intrat pe ultima sută de metri și, ținând cont de diferența mică din sondaje dintre favoriți, Boris și Ken, am putea spune că e posibil ca alegerile să fie influențate de comunitatea românească din Londra. Cum pot decide românii rezidenți în Londra traseul capitalei britanice în viitorii 4 ani, de ce votul lor e extrem de important, cum și-l pot exercita, ce planuri au candidații și care sunt opțiunile formațiunilor politice românești prezente în UK?

Pe 3 mai 2012, Londra își alege primarul, iar miza la alegerile de anul acesta e imensă. Pe lângă mandatul de primar și dincolo de revanșa pe care Livingstone vrea să și-o ia după ce în 2008 a pierdut alegerile în fața lui Johnson, viitorul primar va avea și ocazia unică de a fi imaginea (neoficială, e drept) a Jocurilor Olimpice.

În acest context, confruntarea dintre Ken, candidatul laburiștilor, Boris, reprezentantul conservatorilor și liberal-democratul Brian Paddick e mai acerbă ca niciodată. Comunicatele zboară zilnic dinspre birourile electorale ale celor trei și încarcă așteptările londonezilor cu promisiuni legate de îmbunătățirea transportului în comun, reducerea criminalității, dezvoltare economică, trai mai bun și tot arsenalul clasic asociat campaniilor. Printre acestea, mai nou, și-au făcut loc și “gândurile bune” pentru imigranții cu drept de vot, toți candidații fiind conștienți de puterea acestora de a influenta soarta scrutinului, după ce, la alegerile din 2008, aproximativ 65.000 de polonezi și-au exercitat dreptul de vot.

Dreptul de vot

Toți cetățenii cu pașaport al unei țări membre UE, care au reședința în Londra, au dreptul să voteze la alegerile pentru primărie și, cum fiecare vot contează, niciun candidat nu îndrăznește să-i ignore.

Conform regulilor europene, toți cetățenii unui stat UE rezidenți în alt stat al Uniunii au dreptul de vot la alegerile administrative. Așadar, toți românii rezidenți în capitala britanică pot vota pe 3 mai pentru primarul Londrei. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească este ca, pe lângă rezidența în Londra și vârsta de peste 18 ani, să se înscrie pe listele de vot disponibile la birourile electorale locale (local electoral registration office) sau pe site-ul www.aboutmyvote.co.uk. Procesul de înregistrare e extrem de simplu, e gratuit și se poate face până miercuri 18 aprilie. Cine nu s-a înscris până la această dată își pierde dreptul de a-și exercita votul. Iar acest drept nu trebuie neglijat.

În sondaje, diferența între Livingstone și Johnson, dintre care se va alege câștigătorul, e foarte mică, de doar 2%. Dincolo de faptul că fiecare vot contează și poate înclina balanța în favoarea unui candidat, votul românilor e foarte important pentru că ar aduce beneficii întregii comunități românești.

”Vot pentru comunitate”

Alexandru Petrescu, președintele PSD Anglia, spune că “forța de vot a românilor trebuie valorificată în favoarea comunităților românești. Românii pot vota în alegerile locale și europene și își pot astfel introduce propriile doleanțe pe agenda politicienilor britanici ce îi reprezintă în orașul în care locuiesc sau în Parlamentul European”. Petrescu mai subliniază și faptul că prin înscrierea în lista electorală a țării de adopție, “cetățenii români se pot integra mai bine în viața socială a țării în care au ales să-și construiască un viitor. În plus, evidența pe aceste liste face mai facilă obținerea unui cont bancar și a altor produse financiare, a unui abonament de telefonie mobilă sau a unui contract pentru utilități rezidențiale.”

Mai mult, votul membrilor comunității din Londra ar putea avea ca rezultat deschiderea unui centru comunitar dedicat românilor care locuiesc în capitala britanică sau chiar oportunitatea de a numi consilieri români în administrația locală.

Proiecte pentru români

În ceea ce privește proiectele care îi implică pe români, candidatul laburist, Ken Livingstone, primar al Londrei între 2004 și 2008, a fost cel mai activ. Ken a început o colaborare în acest sens cu PSD Anglia, în urma căreia a inclus o echipă de români în campania sa și a promis să susțină comunitatea românească. Alexandru Petrescu a spus despre acesta că “își dorește să promoveze imaginea comunității românești și va contribui la accelerarea integrării românilor în viața socială și economică a capitalei britanice, iar în viitor va continua să mențină o strânsă cooperare cu comunitatea românească, indiferent de rezultatul alegerilor, deoarece Ken consideră că Londra nu ar fi Londra cea de astăzi fără aportul comunităților etnice.”

Pe 15 februarie, candidatul laburist s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești cu care a discutat despre viața lor de zi cu zi, lipsa locurilor de muncă, dorințele și aspirațiile lor.

Clubul liberal

Liberal-democratul Brian Paddick, care, conform ultimului sondaj, are doar 5% din voturile londonezilor, are la rândul său o politică deschisă față de imigranți. Candidatul, care e susținut și de Clubul Liberalilor Români din Londra, și-a axat însă discursul din campanie în special pe problemele legate de violență. Singura referire a acestuia la imigranți a fost o propunere de a le oferi șansa celor care au ajuns ilegal în Marea Britanie și care muncesc aici de cel puțin 10 ani să aibă dreptul să obțină cetățenia britanică printr-un proces simplificat. Gabriela Racoviță, președinte al Clubului Liberal Londra spune că formațiunea pe care o reprezintă e convinsă că Paddick “va reuși să restabilească o legătură reală cu minoritățile etnice” și că-l susține pe acesta “în primul rând pentru că LibDem este formațiunea politică cu doctrine și valori asemănătoare cu ale Partidului Național Liberal și, în al doilea rând, pentru că LibDem, aflați în prezent la guvernare, au dovedit că sunt un element moderator excelent.”

Primar echilibrat

În celălalt colț al ringului, actualul primar, Boris Johnson, chiar dacă reprezintă partidul conservator a cărui politică față de imigrație e mult mai reticentă, a încercat să evite în campania sa discursurile despre problemele imigranților. În contextul polemicilor despre străinii care iau locurile de muncă britanicilor, pe care conservatorii le-au lansat în ultima perioadă, Boris a preferat să aibă o poziție echilibrată și să aducă în discuție doar situația tinerilor londonezi șomeri care ar trebui să fie mai motivați și să învețe de la străinii din Londra devotamenul de care dau dovadă când vine vorba de job.

Deși la Londra există o filială a PDL Diaspora, nu există o intenție publică de implicare a simpatizanților și membrilor partidului lui Emil Boc în susținerea lui Boris Johnson sau a altui candidat.

Candidat la primarie

Boris Johnson

Actualul primar al Londrei, conservatorul Boris Johnson și-a fixat ca priorități pentru următorul mandat, în cazul în care îl va obține, reducerea infracționalității, creșterea numărului forțelor de ordine pe străzile Londrei cu cel puțin 1.000 de ofițeri, îmbunătățirea rețelei de transport prin investiții care ar putea crește prețul călătoriilor dar ar reduce media întârzierilor pe metrou cu 30%, protejarea și înmulțirea spațiilor verzi, înghețarea Council Tax pentru al cincilea an consecutiv sau crearea de 200.000 de locuri de muncă. Fostul jurnalist, care a studiat la Eton și Oxford, este simpatizat în special de oamenii din mediul de afaceri londonez, Boris susținând de multe ori că Uniunea Europeană nu trebuie lăsată să influențeze afacerile locale, fiind un oponent declarat al pactului fiscal european, susținând chiar și ideea referendumului de retragere din UE, dezbătută în parlamentul britanic la finele anului trecut.

 

Ken Livingstone

Laburistul Ken Livingstone a fost primar al Londrei timp de două mandate. Suporter activ al comunităților etnice din UK, campania acestuia se concentrează pe promisiuni precum: micșorarea costului la transport cu 7% pe an, creșterea nivelului de siguranță din Londra, înființarea de locuri de muncă noi, reducerea chiriilor și utilităților, creșterea cu 30 de lire pe săptămână a sumei acordate copiilor pentru educație și sprijinirea familiilor cu copii prin facilități de taxe și acordarea de împrumuturi fără dobândă. Suporter activ al implicării comunităților etnice în conducerea administrațiilor locale, Livingstone consideră că “Londra este un oraș internațional, multicultural, care a devenit important și datorită imigranților sosiți din toate colțurile lumii” și a declarat despre comunitatea românească că a adus o contribuție importantă din punct de vedere cultural și economic.

 

Brian Paddick

Mesajul campaniei liberal democratului Brian Paddick, fost comandant de poliție, e “Fresh Ideas For London”. Promisiunile sale electorale au fost însă, până în acest punct, legate în special de combaterea criminalității din Londra și îmbunătățirea comunicării dintre londonezi și autoritățile locale. Paddick a făcut deseori referire la manifestațiile violente din Londra din vara lui 2011, susținând că acestea au fost rezultatul reducerilor de personal din cadrul poliției și a încercat să se distanțeze în campania sa de politica democrat liberalilor britanici care nu se bucură de o popularitate mare în momentul de față. În ceea ce privește transportul londonez, Paddick susține introducerea biletului de autobuz cu valabilitate de o oră, reintroducerea travel cardului pentru zonele 2-6 și introducerea unoi nou tip de travel card, part time, pentru londonezii care circulă doar în anumite zile ale săptămânii.

F. B.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Romanul “Painter of Silence”, lansare la ICR Londra

Conservatorii vor controale mai aspre la frontieră: “Opriți imigrația din UE”