in

Kevin Foster (Home Office), în exclusivitate pentru Ziarul Românesc: Numai 218.390 români au obținut settled-status în UK! Iată de ce

A rămas mai puțin de o lună până la încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit.

De la 1 ianuarie, regulile din Marea Britanie se vor schimba complet, libertatea de circulație va înceta, iar românii vor avea nevoie de viză de muncă pentru a veni să muncească aici.

Cei care se află deja în Marea Britanie au putut aplica pentru unul dintre statutele de ședere, stabilit sau prestabilit, iar cei care nu au făcut-o încă, mai pot aplica până la 30 iunie 2021.

Ziarul Românesc a stat de vorbă cu secretarul de stat în Ministerul de Interne, Kevin Foster, cu privire la mai multe aspecte ce țin de viitoarele reguli din Marea Britanie.

Câți români au aplicat la Schema UE de ședere, câte cereri au fost acceptate și câte au fost respinse?

«Până la sfârșitul lunii septembrie, 670.600 de cetățeni români au aplicat pentru schema europeană de ședere și din aceste aplicații, 639.000 de aplicații au fost procesate, cu numai 4.340 respinse.

Deci în majoritate au primit un răspuns pozitiv și ca să mergem puțin mai departe, 218.390 au primit „settled status”, iar 398.830 au fost acceptate cu „pre-settled status”.»

Pe ce motive au fost respinse unele cereri?

«Sunt câteva circumstanțe din care putem aminti probleme legate de dovedirea identității, probleme cu dovedirea stabilirii în Marea Britanie sau dacă, spre exemplu, persoanele au fost condamnate pentru infracțiuni serioase.

Acestea sunt motivele generale pentru care noi refuzăm statutul. Criteriile pentru a primi un răspuns pozitiv sunt foarte simple: dovadă de identitate ca cetățean european, dovada că locuiești în Marea Britanie și declarație că nu ai condamnări penale. Aceștia sunt pașii de bază pentru a primi statutul.»

Cei care au fost respinși pot aplica din nou?

«Oamenii care au primit „pre-settled status” și cred că se califică pentru „settled status” pot aplica din nou până la 30 iunie, gratuit. Cei care au fost respinși nu pot aplica din nou gratuit, există însă un mecanism de apel.

Dar în ceea ce îi privește pe cei care au primit „pre-settled status”, aceștia pot aplica pentru următorul statut, iar în cazul în care nu îl vor obține, acest lucru nu va afecta primul statut obținut.»

Există vreo circumstanță în care românii își pot pierde statutul obținut în Marea Britanie?

«Infracțiuni serioase. Dacă oamenii comit infracțiuni serioase sau persistă în comiterea unor fapte aici, în Marea Britanie.

Dar marea majoritate a celor care vin în Marea Britanie din România și din toată Uniunea Europeană muncesc din greu, contribuie la societatea noastră și doar infracționalitatea serioasă sau o conduită necorespunzătoare, cum ar fi politica extremistă, poate duce la neacceptarea lor în Marea Britanie.»

Spre exemplu, eu am obținut „settled status” și fac ceva rău, pot pierde acest statut?

«Dacă ai comite o infracțiune serioasă după 1 ianuarie, atunci se aplică regulile privind imigrația în Marea Britanie și este posibil să se ia în considerare expulzarea ta, dar trebuie să fii condamnat la peste un an de închisoare.

Dar discutăm despre infracțiuni serioase, nu despre parcarea mașinii sau trecerea peste linia dublă.

Dacă vorbim despre o crimă, atunci la ispășirea pedepsei vei fi expulzat, dar este vorba despre un foarte mic procentaj de oameni.»

Care este cel mai important lucru pe care îl puteți spune despre românii de aici?

«Suntem încântați că atât de mulți au aplicat pentru schema de ședere. Sunt prietenii noștri, vecinii noștri. Au venit aici datorită libertății de mișcare și dorim să rămână aici.

Suntem foarte mulțumiți că 670.000 au aplicat deja și așteptăm mai multe aplicații înainte de expirarea termenului pentru că recunoaștem că mai sunt multe de făcut până la termenul din 30 iunie anul viitor.»

Care credeți că este cea mai importantă contribuție la viața economică și socială a acestei țări?

«Mulți oameni care au venit aici au slujbe diverse, cum ar fi cele din industria ospitalității, sunt oameni pregătiți și au o contribuție pozitivă.

După 1 ianuarie nu vom mai două sisteme diferite, unul pentru cetățenii din Spațiul Economic European, celălalt pentru cei din alte țări. Vom avea un sistem global de imigrație, și abia așteptăm ca oamenii din România să continue să vină aici»

Care este cel mai important lucru pe care românii din țară trebuie să îl știe pentru după 1 ianuarie?

«Cred că cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să îl știe este că de la 1 ianuarie libertatea de circulație încetează.

Asta înseamnă că dacă ei vor să vină aici pentru a munci sau pentru a studia pentru mai mult de șase luni va trebui să aplice pentru viză înainte să vină în Marea Britanie.

Dar dacă vor să vină în vacanță, pentru a-și vedea prietenii și familia, pentru a studia mai puțin de șase luni sau pentru a juca pe scenele de teatru de aici pentru câteva zile sunt bineveniți să intre în Marea Britanie.

Un alt lucru important este că din octombrie 2021 cei care vin vor trebui să folosească un pașaport în loc de o carte de identitate din Uniunea Europeană.»

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie în Anglia, la o uzină de lângă Bristol. Patru muncitori au fost uciși într-o explozie

OMS avertizează: „Pandemia nu se încheie odată cu apariția vaccinurilor”