in

Cinci bulgari care locuiesc în Marea Britanie acuzați de spionaj pentru Rusia

Cinci bulgari care locuiesc în Marea Britanie au fost inculpați de Crown Prosecution Service, fiind acuzați că au fost implicați într-o conspirație de spionaj pentru Rusia între august 2020 și februarie anul acesta. Cei trei bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 29 și 45 de ani, sunt, a precizat CPS, acuzați de “conspirație pentru a colecta informații menite să fie direct sau indirect utile unui inamic”.
>>> Un bărbat a decedat după ce departamentul de urgențe l-a trimis acasă și i-a spus să “bea Lucozade”

Cinci bulgari care locuiesc în Marea Britanie acuzați de spionaj

Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, din Great Yarmouth, Norfolk; Bizer Dzhambazov, în vârstă de 41 de ani, și Katrin Ivanova, în vârstă de 31 de ani, ambii din Harrow, vestul Londrei, vor apărea acum la tribunalul magistraților din Westminster pe 26 septembrie pentru o audiere inițială.

Acestora li se vor alătura Ivan Stoyanov, în vârstă de 31 de ani, din Greenford, vestul Londrei, și Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani, din Churchway, nord-vestul Londrei. Toți cei cinci au fost acuzați de infracțiuni contrare secțiunii 1 din Legea privind dreptul penal din 1977.

Roussev, Dzhambazov și Ivanova au fost acuzați anterior de “posesie de documente de identitate false cu intenție necorespunzătoare” în februarie contrar – știre apărută în august.
>>> Săptămână de groază la Londra: 3 morți, 11 înjunghiați și un băiat mutilat de un câine. Plus un bărbat violat în parc

Procesele pentru spionaj în instanțele britanice

Acestea sunt foarte rare, cazurile de spionaj ale cetățenilor străini fiind adesea soluționate prin expulzări. Cu toate acestea, relațiile dintre Marea Britanie și Rusia s-au deteriorat brusc după decizia Moscovei de a lansa invazia neprovocată a Ucrainei în februarie anul trecut.

În ultimii ani au existat o serie de comploturi rusești de profil înalt, inclusiv asasinarea în 2006 a disidentului rus Alexander Litvinenko și tentativa de asasinare în 2018 a transfugului rus Serghei Skripal.

Profilul acuzaților

Roussev, Dzhambazov și Ivanova locuiau în Marea Britanie de mai mulți ani, având diverse locuri de muncă, și locuiau într-o serie de proprietăți suburbane. Căutările pe internet arată că Roussev a avut anterior locuri de muncă tehnice, descriindu-l în 2009 ca inginer de rețea și dezvoltator de software.

Profilul LinkedIn al lui Roussev nu conținea nicio fotografie. Acesta spune că este proprietarul unei companii de inteligență artificială, NewGenTech Ltd., în prezent dizolvată. El se descrie ca fiind un fost consilier al ministerului bulgar al energiei și a locuit recent la o pensiune de pe malul mării din Great Yarmouth.

Dzhambazov este descris ca fiind șofer pentru spitale. Pe pagina sa de Facebook nu figurează niciun prieten. Pe ea apar mai multe videoclipuri cu cluburi de noapte și petreceri. O transmisiune în direct din 2018 pare să-l arate predând limba engleză unui grup de studenți bulgari maturi.

Ivanova se descrie pe profilul său de LinkedIn ca asistent de laborator pentru o afacere privată din domeniul sănătății. Într-un videoclip pe Facebook pentru platforma socială bulgară, Ivanova oferă sfaturi despre cum să obțină calificări de bază în Marea Britanie. Printre subiecte se numără cetățenia, angajarea și o introducere în “valorile britanice”.

Roussev, Dzhambazov și Ivanova au lucrat, de asemenea, pentru comisiile electorale din Londra care facilitează votul în alegerile din Bulgaria al cetățenilor care locuiesc în străinătate, potrivit unor documente de stat bulgare online.

Acuzațiile urmează unei anchete a comandamentului de combatere a terorismului al poliției metropolitane, care este, de asemenea, responsabil de investigarea spionajului și a activităților ostile statului.

surse: The Guardian

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
inflatia uk

Deși inflația a scăzut în Marea Britanie, prețurile continuă să crească

inchisori uk

Aglomerația și condițiile din închisorile britanice: deținuții stau ”mai rău decât în epoca victoriană”