in

Manifestațiile din SUA au ajuns și în România: ”Poliția ucide”, „Condamnăm rasismul și capitalismul” VIDEO

Protest de susţinere a mişcării „Black Lives Matter” şi în Bucureşti, după cele organizate în SUA și apoi în numeroase alte țări, în semn de protest față de moartea afro-americanului George Floyd. La București, mai mulţi activişti şi activiste s-au adunat duminică, în centrul oraşului pentru o „intervenţie de solidaritate anti-rasistă” și pentru a protesta contra poliției.

„Stop abuzurilor, stop rasismului, stop fascismului! Ne exprimăm solidaritatea cu mişcarea Black Lives Matter şi condamnăm violenţa poliţiei împotriva persoanelor de culoare! Poliţia ucide şi brutalizează, iar noi nu mai putem rămâne pasivi în faţă rasismului şi a discriminării!”, au transmis manifestanţii, potrivit Mediafax.

„Onorăm memoria celor ucişi de Poliţie şi tragem un semnal de alarmă: această violenţă trebuie să se oprească acum! George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery în Statele Unite, Pedro Mos Pinto în Brazilia sau Manuel Fernandez în Spania sunt doar câteva dintre numele celor care au fost ucişi recent din motive bazate pe ura rasială.

Culoarea pielii nu este o crimă! În timpul pandemiei Covid-19 abuzurile împotriva comunităţilor de culoare au crescut sub justificarea restricţiilor de izolare, dar nu există nicio justificare pentru crimă!

Condamnăm supremaţia albă în toate formele sale: rasismul sistemic, crimele şi violenţa poliţiei, patriarhatul, colorismul, capitalismul, clasismul, ura împotriva femeilor, persoanelor transgen şi a lucratoarelor sexuale!”, au spus manifestanţii.

Aceştia au oferit şi statistici: pentru afro-americani, şansele de a fi ucişi de poliţie sunt de 2,5 ori mai mari decât pentru persoanele albe. „Atragem atenţia şi asupra rasismului din România: persoanele de culoare sunt hărţuite pe stradă, poliţia şi jandarmeria au comis nenumărate acte de brutalitate împotriva romilor: în ultimii ani, 7 romi au fost omorâţi de către poliţie iar alţi 187 au fost bătuţi şi torturaţi! În ultimele săptămâni, poliţia a intrat cu forţă în comunităţi de romi ca Bolintin Vale, Săcele, Rahova şi au bătut inclusiv copii şi femei. În toată Europa, rasismul, colorismul, puterea partidelor fasciste şi neo-naziste sunt în creştere şi pun în pericol vieţile persoanelor de culoare şi ale romilor!”, au mai punctat persoanele prezente.

Redăm integral manifestul protestarilor:

„Vrem să trăim într-o lume în care persoanele de culoare nu sunt ucise de poliţie şi nu sunt subiectul abuzurilor poliţiei. Vrem să trăim într-o societate care îşi asumă responsabilitatea asupra secolelor de sclavie, linşărilor şi a opresiunii sistemice împotriva persoanelor de culoare.

Vrem să trăim într-o lume care luptă împotriva guvernelor şi a sistemelor opresive care permit ca aceste crime să se întâmple!

Vrem să trăim într-o societate care reflectă asupra rolului său în menţinerea acestor sisteme de opresiune.

O societate care recunoaşte că este complice acestor crime atunci când alege să nu vorbească despre ele.

O societate care se responsabilizează în a promova educaţia anti-rasistă în şcoli şi în instituţiile statului pentru a opri moştenirea transgenerationala a rasismului.

Vrem să trăim într-o societate care acţionează, şi nu stă deoparte când astfel de lucruri se întâmplă!

Doar în condiţile acestea putem fi cu adevărat liberi şi libere. Suntem solidare şi solidari cu comunitatea afro-americana! Luptele noastre comune împotriva supremaţiei albe sunt legate, însă alianţa noastră cu BLACK LIVES MATTER este dincolo de lupta noastră anti-rasistă!”, au spus protestatarii din Bucureşti.

Val de proteste în toată lumea

Protestele după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale de către poliţie, la finele lui mai, în statul Minnesota, au loc duminică în mai multe țări europene.

Circa 3000 de oameni s-au adunat duminică la prânz în faţa Ambasadei SUA la Madrid, scandând în special ultimele cuvinte ale lui Floyd: „Nu pot să respir!”.

La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui poliţist, filmată de trecători.

Şi la Madrid protestatarii au îngenuncheat şi au ridicat un pumn, gest iniţiat de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick în 2016 pe stadion în timpul intonării imnului SUA.

La Londra mii de protestatari s-au strâns duminică în faţa Ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea poliţiei. Unii protestatari purtau măşti anti-COVID-19 cu sloganul „Rasismul este un virus”.

Alte mii de oameni s-au adunat în Danemarca, la Copenhaga, în faţa ambasadei americane, în urma unui apel la protest din partea mişcării Black Lives Matter. Peste 12.000 de utilizatori de Facebook au indicat că vor să participe la eveniment.

Poliţia Română deja s-a pus la punct, în caz că protestele din Statele Unite vor ajunge şi în România.

Alexandru Scurtu, chestor de poliţie şi şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), a declarat, pentru Mediafax, că revolta a ajuns şi în Europa din cauza unei „contagiuni emoţionale”.

„Am văzut incidentele care au fost la Amsterdam şi Paris. Nu pot să emit nişte judecăţi de valoare în domeniu, dar aş numi un soi de contagiune emoţională şi ea vine pe aceleaşi fonduri: fondul pandemic, criza economică şi tensiunea şi starea de anxietate ridicată a oamenilor”, a spus Alexandru Scurtu, şeful SIAS.

„Asta este o problemă care ne preocupă de ceva vreme la nivel instituţional şi în acest sens s-au luat măsuri”, a spus Scurtu.

„Încercăm să facem cunoscută modalitatea în care trebuie să intervenim pentru a aplana apariţia unor asemenea conflicte şi încercăm să vorbim şi să comunicăm mai mult cu oamenii din subordine”, a spus Scurtu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Londra: Oameni decedați în case în timpul pandemiei, găsiți după săptămâni întregi. „Pandemia de COVID-19 a creat o epidemie de singurătate”

Ciocniri violente între poliție și protestatarii BLM la Londra. Statuia lui Churchill a fost vandalizată, manifestanții au ocupat autostrada M6