in

A început procesul românilor care au îngrozit Anglia. Prejudiciul depășește 2,5 milioane de lire sterline

La Londra a început procesul românilor care au furat 170 de cărți rare, în valoare de peste 1,3 milioane de lire sterline, printre care ediții princeps ale unor volume de Galileo și Issac Newton.

De asemenea, aceleași persoane sunt acuzate de alte 12 furturi de produse electronice de mare valoare, cu un prejudiciu de 1,5 milioane de lire sterline.

Șase cetățeni români sunt acuzați de conspirație la intrare prin efracție, iar o altă persoană este acuzată de tăinuire a bunurilor furate. Toți sunt judecați la Curtea Coroanei din Kingston.

Gavril Popinciuc, Vasille Paragina, Marian Albu, Traian Mihulca, Marian Mamaliga, Ilie Ungureanu și Liviu Leahu neagă participarea la jafuri.

Mohammed Enus, cel acuzat de tăinuire, neagă, de asemenea, că ar fi vinovat.

Alți trei români, Victor Opariuc, Narcis Popescu și Daniel David, s-au declarat vinovați de conspirație pentru comiterea furtului, săptămâna trecută și vor fi condamnați în iunie.

Român, ultimul din banda de hoți de cărți rare din Anglia, prins la Torino

Procurorul Catherine Farrelly a declarat că, în ianuarie 2017, un grup infracțional organizat a vizat un depozit din Feltham, unde era un număr mare de cărți semnificative din punct de vedere cultural care erau pregătite pentru a fi livrate la un târg de carte din Statele Unite.

„La acea vreme, depozitul deținea o serie de cărți semnificative din punct de vedere cultural, inclusiv lucrări ale lui Sir Isaac Newton”, a spus procurorul.

„Aceste cărți fuseseră livrate din Italia și Germania și erau depozitate în pregătire pentru livrarea ulterioară la un târg de carte din Statele Unite. Cărțile aparțineau unor dealeri de carte. Doi dintre ei fiind italieni. Al treilea colecționar de cărți era din Berlin, Germania. Cărțile aveau o valoare de asigurare de 1,3 milioane de lire sterline, iar semnificația lor culturală era imensă”, a mai spus anchetatorul.

Cu două zile înainte de comiterea furtului, la 27 ianuarie, Popescu, Opariuc și David s-au deplasat din România pe aeroportul Luton din Londra și apoi au mers la depozit. Acolo, au pregătit furtul și au tăiat găuri în gardul perimetrului pentru a avea acces la depozit. Apoi au făcut găuri în luminatoarele de pe acoperiș. De pe acoperiș s-a coborât pe funii în interiorul depozitului, evitându-se astfel declanșarea alarmelor care se afla pe uși.

Cristi Huiduma, unul dintre autorii furtului de cărți rare din Londra, arestat la Suceava. Prejudiciu de 2 milioane de lire sterline

În cinci ore, Opariuc și David au sustras 170 de cărți. Potrivit procurorului, cei doi erau în contact cu Popinciuc și Mamaliga, care se aflau în România. Cărțile au fost transportate la o adresă din Tooting, sudul Londrei.

Conform anchetei, Ungureanu a zburat din Germania, la 1 februarie 2017, pentru a ajuta la scoaterea cărților din Marea Britanie și ducerea lor în România.

A doua zi, Popescu a închiriat o casă în Balham unde au fost duse cărțile.

Două zile mai târziu, Mamaliga a intrat în Marea Britanie prin Eurotunnel și a fost în continuă comunicare cu grupul.

Procurorul a prezentat, de asemenea, alte furturi, de unde s-a plecat cu electronice în valoare sute de mii de lire sterline.

În iulie 2017, spune procurorul, la șase luni de la furtul cărților, grupul a devenit „încrezător” și a vizat compania de calculatoare XMA de trei ori, atacând depozite în St Alban’s și Nottingham.

De acolo au fost furate laptopuri de 150.000 de lire sterline, prin aceeași metodă. Poliția din România a găsit 30 dintre laptopuri în autoutilitara lui Mamaliga.

Acesta a prezentat polițiștilor o factură furnizată de Mohammed Enus Essential Phones Limited. Laptopurile au fost însă confiscate.

Popeanu și Albu au fost arestați la Harrow, în 25 iunie 2019, iar în aceeași dată Popinciuc, David, Opariuc, Mamaliga au fost arestați în România. Popescu a fost arestat a doua zi în România.

Enus, care a fost arestat la domiciliul său din Harrow, avea, de asemenea, un computer laptop gravat cu logo-ul Universității Metropolitane din Manchester, furat de la o companie numită Getech Ltd.

Cei șapte inculpați nu recunosc acuzațiile care li se aduc.

Anglia: Suspecți români în cazul furtului unor cărți rare în valoare de 2 milioane de lire sterline

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

300 de romi din Suceava s-au întors din Italia de frica coronavirusului. La vamă au mințit că vin din Germania

Tensiuni între Marea Britanie și UE înainte de începerea negocierilor: „Nu vom ceda șantajului lui Boris Johnson”