Guvernul de la Londra instituie începând cu 8 iunie carantina obligatorie la domiciliu, timp de 14 zile, pentru aproape toate persoanele care sosesc în Regatul Unit dintr-o călătorie internațională.
Măsură este adoptată pentru prevenirea unor noi cazuri de COVID-19 importate, a anunțat vineri, 22 mai, ministrul de interne Priti Patel, potrivit The Guardian.
Există însă și unele excepții, printre care se numără șoferii mijloacelor de transport marfă, alți operatori de transporturi internaționale de mărfuri, cadrele medicale, persoanele venite din Irlanda, dar și lucrătorii agricoli sezonieri.
Măsura carantinei la domiciliu se va aplica atât pentru cetățenii britanici, cât și pentru cei străini. Persoanele care nu respectă regula carantinei vor fi sancționate cu o amendă de 1.000 de lire sterline, urmând să fie efectuate controale prin sondaj.
Mii de vieți ar fi putut fi salvate în Marea Britanie dacă restricțiile erau impuse mai devreme
Patel a spus: „Mă aștept ca majoritatea oamenilor să facă ceea ce trebuie și să respecte aceste măsuri. Dar vom lua măsuri împotriva persoanelor care pun în pericol siguranța altora”.
Patel a apărat noile măsuri stricte, la conferința de presă pe care a avut-o în Downing Street, vineri.
„Nu ne închidem granițele și cred că oamenii ar trebui să vadă asta”, a spus ea.
Dar grupurile de afaceri au reacționat furios, spunând că miniștrii ar fi trebuit să adopte o abordare mai direcționată – și au căutat acorduri internaționale care ar fi putut să renunțe la unele restricții. Companii aeriene, printre care şi Ryanair, au protestat față de această măsură care le va afecta afacerile.
Spre deosebire de alte țări, Regatul Unit a luat până în prezent puține măsuri care să restricționeze călătoriile internaționale, limitând carantina doar pentru sosirile din China, la începutul epidemiei, unul dintre motivele pentru care premierul Boris Johnson a fost acuzat că a reacționat cu întârziere în prevenirea răspândirii virusului ce a ucis zeci de mii de oameni în Regatul Unit.