Doctorul Cătălin Carpiuc e specialist în medicină de Urgență și lucrează de șase ani în Marea Britanie, într-un spital din Surrey și într-unul din Londra. El a explicat, pentru libertatea.ro, ce este diferit în modul cum abordează britanicii pandemia de COVID-19, față de cum o tratează românii, și ce protocol a fost instituit pentru ca sistemul medical să nu fie sufocat, chiar dacă lucrătorii săi sunt, deja, infectați cu noul coronavirus.
În Marea Britanie, opțiunea închiderii spitalelor în care personalul medical a luat coronavirus nu este luată în calcul.
Acolo, strategia e alta: medicii bolnavi care dezvoltă forme severe sunt internați, iar cei cu forme ușoare sunt izolați în casele lor și preiau sarcina supravegherii pacienților care au forme ușoare de coronavirus, dar și afecțiuni asociate ce ar putea duce la agravarea bolii – diabet, afecțiuni cardiovasculare.
Tot de acasă lucrează, în această perioadă, medicii care au boli cronice și sunt în grupa de risc. Conform legislației britanice, ei nu mai au voie în spital, așa că dau consultații prin Skype.
Personalul medical nu e testat decât când se pune problema întoarcerii în spital
”Judecând după simptome, 60-70% din personalul medical – din cei cu care lucrez eu în Surrey – sunt contaminați sau au avut deja boala. Dar nu se pune problema închiderii spitalului. Doar se triază personalul: cei care nu au simptome continuă să vină la spital, iar cei care au stau acasă și fac muncă de birou, cum s-ar spune, medicină virtuală, adică țin videoconferințe cu bolnavii aflați în izolare la domiciliu, ca să le evalueze starea.”
Articole similare:
- Român din Marea Britanie: „În UK medicii nu-și dau demisia, dimpotrivă, se oferă și medicii pensionari”
- Șoc la spitalul de la ExCeL Londra: “80% dintre cei conectați la ventilatoare vor muri”Român din Marea Britanie: „În UK medicii nu-și dau demisia, dimpotrivă, se oferă și medicii pensionari”
”Personalul medical nu e testat decât când se pune problema întoarcerii în spital, din izolare. Nu ne-au testat, nu. Până acum, nu s-a testat personalul medical, iar acum e cam târziu. Primele cazuri ne-au venit undeva pe la începutul lunii martie, iar măsurile de protecție au fost impuse acum vreo 10 zile. Două, trei săptămâni am fost expuși. Cine a avut simptome s-a autoizolat. Abia acum or să înceapă să-i testeze pe cei care au stat în izolare și trebuie să revină la muncă.”, a spus dr. Cătălin Carpiuc,
Teste, doar pentru cei cu simptome severe
”Teste, doar pentru cei cu simptome severe. Nici pacienții nu sunt toți testați. Protocolul e clar. La triere, la Camera de Gardă, pacienții sunt împărțiți în trei categorii. Prima: cei cu simptome ușoare și fără boli asociate, care sunt trimiși acasă, cu recomandări și tratament. A doua: cei cu simptome ușoare, dar risc mare – boli asociate, ca diabet sau hipertensiune; aceștia sunt trimiși acasă, dar li se dau pulsoximetre, ca să-și poată măsura saturația de oxigen în sânge și frecvența cardiacă. Pe ei îi preiau medicii aflați în izolare și îi țin sub supraveghere, prin videoconferințe. A treia categorie o reprezintă cei cu simptome severe. Aceștia sunt internați direct, pe secție sau la Terapie Intensivă, dacă au nevoie de ventilație. Aceștia sunt și singurii testați pentru COVID-19.”, a mai spus el.
”La St. Peterʼs Hospital nu s-au înregistrat decât “2 sau 3 decese de COVID-19”.
“Nu avem multe cazuri grave aici. În două zile, luni și marți, am văzut vreo 300 de pacienți și maximum 100 au rămas în spital, dar nici unul la Terapie Intensivă. Pentru mine, contează foarte mult”, a precizat el.
La Londra lucrurile stau însă altfel. Acolo, majoritatea au nevoie de internare. Și foarte mulți ajung la Terapie Intensivă.
”Eu, ca medic, nu mă uit la mortalitate, la rata mortalității în coronavirus, ci la morbiditate, la problemele pe care boala asta le creează în sistem. Avem oameni bolnavi de cancer, care nu mai sunt priviți ca o prioritate, avem infarcte, avem AVC-uri. Avem pacienți cu cataractă, care, dacă vor fi operați abia peste câteva luni, vor orbi. Coronavirusul face și victime colaterale. Iar acestea nu sunt incluse în statistici.” a mai spus medicul.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC