România pierde nouă profesioniști în fiecare oră. Potrivit Observator, din țară pleacă ingineri, IT-iști, bucătari sau strungari.
În ultimul an, a crescut cu 50% numărul angajatorilor din Germania, Belgia și Spania care caută români pe piața muncii. Chiar dacă străinii promit salarii mai mari, specialiștii avertizează că o slujbă peste hotare vine la pachet cu riscuri.
Daniela este de patru ani secretară, însă ar renunța la salariul de peste două mii de lei din România, pentru o ofertă în străinătate.
„Cred că undeva la 1.200-1.500 de euro, dacă vorbim de sume și dacă vorbim de un loc de muncă bine plătit. Acum depinde și de ce mi se oferă și ce cheltuieli mai am acolo. Cu siguranță voi căuta ceva care să mă ajute să trăiesc decent”, spune ea.
Spania, Franța, Belgia și Germania sunt primele țări care caută forță de muncă în România.
Dacă germanii vor IT-iști și arhitecți, spaniolii recrutează români care sunt dispuși să lucreze în agricultură. Belgienii caută șoferi, electricieni și lăcătuși, iar francezii dulgheri sau zidari. De exemplu, un angajator din Franța oferă 1.730 de euro, pentru un post de dulgher.
În România, un dulgher câștigă de trei ori mai puțin decât în Franța, iar electricienii din Germania au un salariu de două ori mai mare decât în țara noastră, la fel și asistenții medicali.
Numai în 2017, peste 200.000 de români au plecat la muncă în străinătate. Datele Institutului Național de Statistică arată că, de la an la an, numărul celor care renunță la România crește cu peste 10.000.
Sursa: Observator