in

România. Rețea infracțională, specializată în furturi de utilaje din Marea Britanie, Italia, Belgia și Austria. Percheziții în 20 de județe

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut marți, 27 aprilie, 119 percheziții în Vrancea și alte 19 județe într-un dosar care urmărește destructurarea a patru grupuri infracționale, potrivit unui comunicat de presă.

Membrii celor patru grupări sunt suspectați că furau utilaje agricole și de construcții din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în țară cu ajutorul unor platforme rutiere. După ce aduceau utilajele în România, suspecții le distrugeau dispozitivele GPS de localizare, apoi le vindeau online cu 30%-50% din prețul real.

Comunicatul integral al DIICOT:

La data de 27.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 119 percheziții domiciliare, pe raza județului Vrancea și a altor 18 județe, într-o cauză vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, luare de mită, dare de mită și punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Golești și Nănești, din județul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracționale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcții din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în țară cu ajutorul unor platforme rutiere.

În principiu, în localitățile de domiciliu, dar și pe raza altor unități administrative, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spații deținute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau „cosmetizate” în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obținut documentele reale.


De asemenea, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alți colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiționate de existența dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistrați de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producție.

Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienți preexistenți, fie erau postate pe platformele online de vânzare.

Proxenet român periculos, condamnat. Organizase o rețea de trafic cu carne vie în Scoția. Femeile erau aduse din zone sărace ale României

Prețurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din prețul real, ajungând chiar și în aceste condiții la prețuri de câteva zeci de mii de euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 57 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Bacău, al lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor județene de poliție din 19 județe si al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Londra. Scandal fără precedent: Un infractor sexual candidează la alegerile din mai

Pfizer anunță un nou medicament pentru tratarea COVID-19