in

Șeful Clanului Sportivilor, Adrian Preda, lăsat liber în Marea Britanie: „În România este supus unui tratament degradant”Unul dintre liderii clanului sportivilor, interlopul Adrian Preda, a fugit de justiția din România în Marea Britanie.

Un judecător britanic a decis să îl lase liber pe acesta, considerând că închisorile românești supraaglomerate îi încalcă dreptul și îl condamnă la un „tratament degradant”.

„Ești liber”, i-a spus judecătorul Robin McPhee lui Preda, în ședința de judecată de la Curtea Magistraților din Westminster, scrie Daily Mail.

Parlamentarul conservator Tim Loughton a criticat legislația europeană care a permis ca Preda să fie lăsat în liberatate.

„Este o batjocură a UE la adresa sistemului nostru judiciar. Stabilește un precedent periculos, deoarece orice personaj similar din România se va folosi de acest lucru”, a declarat la rândul lui conservatorul Andrew Bridgen.

Preda este cel mai recent exemplu dintr-un șir de infractori români care exploateză o lacună legislativă, scrie Daily Mail.

Clanul Sportivilor, se mai arată în publicația citată, a inundat Europa cu heroină în valoare de peste 2 milioane de lire sterline, a furat mitraliere și pistoale de la o bază militară românească și a deschis focul pe străzi, împotriva rivalilor săi.

În februarie 2016, Preda și 28 de „colegi” de-ai săi au fost condamnați în București. El a fost găsit vinovat că a încercat să ucidă mai mulți interlopi rivali într-un centru comercial pe care i-au atacat cu cuțite și săbii.

În plus, a fost găsit vinovat că a ordonat uciderea unui om căruia îi împrumutase o sumă de bani.

Cei din banda sa au primit pedepse cumulate de 220 de ani de închisoare, iar sentința lui Preda a fost redusă în decembrie 2016 la cinci ani și jumătate, de Curtea Supremă din România.

În mod inexplicabil, i s-a acordat cauțiunea în timpul unei audieri, iar Preda a fugit imediat din țară. El și-a închiriat o locuință de 400.000 de lire sterline în Londra, iar în ianuarie s-a predat și a fost arestat de Poliția Metropolitană în baza unui mandat european de arestare.

A primit un dispozitiv de urmărire electronic, în așteptarea audierii de extrădare.

Instanța a fost informată că extrădarea lui Preda în România încălca articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura și „tratamentul sau pedeapsa inumană sau degradantă”.

Hotărând în favoarea lui Preda, judecătorul McPhee a declarat că jurisprudența a stabilit că celulele închisorilor românești ar putea fi prea mici și că nu a primit nici o asigurare că drepturile omului nu ar fi încălcate în cazul Preda.

Avocatul lui Preda, Benjamin Seifert, i-a spus clientului său că a fost extrem de norocos.

Preda a beneficiat de jurisprudența stabilită în iunie anul trecut, când Înalta Curte a blocat extrădarea a doi infractori români, deoarece celulele din penitenciarele semi-deschise ale țării lor erau prea mici.

Capul „Clanului Sportivilor” zburdă liber prin Londra. Condamnat la cinci ani și jumătate, Adrian Preda a fugit din România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

El Chapo al României. Un cioban din Rădăuți, maestrul evadărilor din închisorile germane

Tragedie în ziua de Paște. Doi români morți în Edgware. Alte cinci persoane sunt spitalizate