in

Boris Johnson, favorit pentru funcția de prim ministru. „Este perceput în capitala europeană drept un oportunist”

Boris Johnson, favoritul cursei pentru succesiunea Theresei May la conducerea guvernului de la Londra, înainte de a deveni șef al diplomației în țara sa a fost corespondent al presei britanice la Bruxelles, unde nu a lăsat amintiri plăcute, scrie AFP într-un reportaj.

El este perceput în capitala europeană drept un oportunist care și-a construit cariera cu relatări părtinitoare despre UE în timp ce era jurnalist, pentru ca apoi, ca politician, să-și păcălească alegătorii la referendumul privind Brexit.

Dintre cei care l-au cunoscut de-a lungul deceniilor, unii nu exclud posibilitatea ca el să reușească în final să încheie un acord cu europenii pe care-i critică.

Pierre Sellal, fost reprezentant permanent al Franței pe lângă UE, care l-a cunoscut pe Boris Johnson pe vremea când acesta era corespondent al Daily Telegraph la Bruxelles și apoi ministru, explică.

„Există cei care consideră că funcția modifică persoana” și că, odată devenit prim-ministru, Boris Johnson își va schimba atitudinea, „și cei care consideră că personalitatea sa este aceeași pe care nici măcar conducerea Foreign Office nu a schimbat-o cu adevărat și că el se va comporta ca întotdeauna”, detaliază diplomatul francez, care mai crede că răspunsul la această chestiune îl vom afla foarte repede dacă Johnson chiar devine premier.

Deocamdată acesta din urmă a promis că va cere modificări importante în acordul de retragere din UE negociat de premierul demisionar Theresa May și că, în cazul unui refuz al liderilor europeni, va fi pregătit pentru un Brexit fără acord.

Pascal Lamy, fostul director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și fost șef de cabinet al președintelui Comisiei Europene Jacques Delors în anii ’90, cunoaște familia Johnson de pe vremea copilăriei petrecute de Boris la Bruxelles.

El își amintește de terenul de tenis al familiei Johnson, care îi oferea tânărului Boris un anumit avantaj în relațiile sociale. Pascal Lamy l-a întâlnit mai târziu pe acesta în sala de presă a Comisiei Europene, apoi i-a urmărit parcursul politic care l-a adus la primăria Londrei și ulterior la conducerea diplomației britanice.

Pascal Lamy crede că alegerea lui Boris Johnson de a poza în port-drapel al Brexitului ar ține mai degrabă de calculele unui politician ambițios decât de adevărate convingeri. Dacă îi succede Theresei May, „odată ajuns acolo, obiectivul său va fi să rămână” și va urma o strategie în acest scop, spune fostul oficial european. Așadar, „odată ce i se va spune „nu, ne pare rău”, dar acordul nu este renegociabil, îl văd revenind acasă afirmând: „Ascultați, prieteni, trebuie să luăm o decizie și cei care vor decide sunteți voi!”, anticipează Lamy.

Alții se tem însă că, dimpotrivă, pozițiile arogante ale lui Johnson nu vor conduce la o atitudine flexibilă din partea europenilor. „Daca el se comportă imediat la fel de agresiv cum a început să o facă prin solicitarea unei renegocieri, lucrurile vor evolua rapid rău”, iar „rezultatul va fi precipitarea unei schimbări de spirit la Bruxelles pentru a grăbi ieșirea (Regatului Unit din UE), chiar și fără un acord”, estimează Pierre Sellal.

Sursa: Ziare.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Are 34 de ani, este din Brașov și vrea să își vândă… VIRGINITATEA! Ce au spus britanicii despre el…

Ce are de gând să facă Boris Johnson pentru a forța un Brexit fără acord