in

Accesul la informațiile publice



Fiecare persoană are dreptul să solicite informații deținute de organe ale sectorului public în baza Legii de liber acces la informare (Freedom of Information Act). În acest articol vom discuta despre prevederile acestei legi, cum să faceți o cerere și cum să procedați în cazul în care cererea dumneavoastră este refuzată.

Freedom of Information Act vă oferă dreptul de a întreba orice organ public despre toate informațiile pe care ei le dețin și pe orice temă alegeți dumneavoastră. Cu excepția cazului în care există un motiv întemeiat, autoritatea este obligată să furnizeze informația respectivă în cel mult 20 de zile. De asemenea, puteți solicita să vi se pună la dispoziție și informațiile personale despre dumneavoastră de care ei dispun.

Oricine poate face o asemenea cerere și nu există niciun fel de restricție cu privire la vârstă, naționalitate sau adresa la care locuiți. Puteți solicita orice fel de informație, indiferent de domeniu: anumite informații însă nu pot fi dezvăluite, cu scopul de a proteja acele categorii de interese permise de către prevederile Actului. În acest caz, autoritatea publică este obligată prin lege să vă comunice motivul reținerii și refuzarea informațiilor respective.

Prevederile Actului se aplică la următoarele autoritați publice:

  • departamente ale Guvernului și asambluri locale;
  • autorități locale și consilii;
  • trusturi de sănătate, spitale și operații ale doctorilor;
  • școli, colegii și universități;
  • poliție;
  • organe publice non-departamentale, comitete și organe consulative.

Cum să faceți o cerere

Scrieți o scrisoare sau trimiteți un e-mail organului public și includeți:

  • numele dumneavoastră
  • o adresă la care puteți fi contactat
  • o descriere a informației pe care o solicitați

Pentru a ajuta și a grăbi gasirea informației cerute de dumneavostră, acordați cât mai multe detalii specifice: de exemplu, spuneți “protocolul ședinței unde s-a luat decizia de a face (…)”, în loc de “tot ce aveți despre (…)”.

Toate autoritățile publice trebuie să își administreze informațiile în conformitate cu o schemă de publicare care descrie ‘clasele’ sau ‘tipurile’ de informații pe care acestea le dețin (cum ar fi protocoale sau rapoarte).

Cât timp durează

Răspunsul trebuie să îl primiți în timp de 20 de zile lucrătoare. Dacă organul public are nevoie de mai mult timp, atunci vi se va comunica în scris care sunt motivele care justifică întârzierea și data la care veți primi răspunsul oficial din partea autorității respective.

Cât vă costă?

Cele mai multe cereri sunt fără plată, dar există și posibilitatea să vi se ceară efectuarea plății unei sume mici care se achită pentru fotocopii sau tarif poștal.

Dacă autoritatea publică consideră că o va costa mai mult de £450 (sau £650 pentru administrare centrală) ca să găsească informația și să pregătească emiterea ei, atunci solicitarea dvs poate fi refuzată. Se poate să vi se recomande să vă restrângeți cererea și să fiți mai specifici cu privire la informația pe care o căutați.

Cum primiți informația

Când faceți o cerere, puteți solicita ca informația respectivă să vă fie furnizată într-un anumit fel. De exemplu, puteți solicita copii pe suport de hârtie sau electronice ale documentelor originale sau doar un rezumat ale acestora. De asemenea, dispuneți și de dreptul de a solicita inspectarea unor acte specifice. Cu toate acestea, o autoritate publică poate lua în considerare costul furnizării de informații în această formă înainte de conformarea cu solicitarea în cauză. În plus, aveți posibilitatea de a primi informația:

  • în Braille (o formă de scris, pentru cei privați de simțul văzului);
  • în format audio;
  • în tipar lărgit;
  • tradusă într-o altă limbă.

Contestarea unui răspuns al unei informații cerute Dacă solicitarea de informații vă este refuzată, atunci primul pas ar fi să cereți autorității revizuirea deciziei lor. Analizarea contestației va reveni unui alt reprezentant al organului public, care nu a avut legătură cu decizia inițială.

Dacă nu sunteți de acord cu decizia revizuită, puteți face apel la Information Comissioner’s Office (ICO). Aceasta este o autoritate independentă care promovează accesul la informație publică și protejează informația personală. În cazul în care informația a fost reținută în mod eronat, ICO poate da ordin de a fi eliberată. Dacă sunteți în dezacord cu decizia din partea ICO, puteți face apel la Information Rights Tribunal. Aceasta este o autoritate independentă care poate analiza cazul dumneavostră și decizia ICO.

Există pași specifici și termeni limită ce trebuiesc urmați atunci când faceți apel, iar dacă nu sunteți de acord cu decizia tribunalului dispuneți și de alte opțiuni, iar consultanța juridică în această situație este indicată.

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Peste 5000 de joburi în UK disponibile pe Tjobs.ro

Boc și-a dat demisia de la șefia PDL