in

Despăgubirile în caz de accident la locul de muncă

Remus Robu, avocat în cadrul firmei Levenes, explică pentru cititorii Ziarului Românesc la ce trebuie să fim atenți atunci când angajăm pe cineva, pentru a preveni accidentele. Avocatul intră în detaliile cauzelor în care se pot obține despăgubiri pentru răniri la locul de muncă.



La ce trebuie să fim atenți, din punct de vedere al legii civile și penale atunci când amenajăm un loc de muncă sau când angajăm pe cineva?

«La amenajarea unui loc de muncă există câteva asigurări ce trebuie obținute. Avocatul dumneavoastră trebuie să poată să vă ofere îndrumări în acest sens. Totuși, există un aspect important căruia trebuie să i se acorde atenție în legea privind compensațiile. Dacă aveți o firmă, trebuie să aveți două asigurări: prima este o asigurare care îi protejează pe toți cei care vin și pleacă de la sediul firmei, cu alte cuvinte protejează membrii publicului. Aceasta se numește Asigurare de Răspundere Publică (Occupiers Liability Insurance). Cea de-a doua vă protejează toți angajații. Aceasta se numește Asigurare de Răspundere a Angajatorilor (Employers Liability Insurance). Dacă lipsește vreuna dintre aceste asigurări, veți ajunge să plătiți o amendă și riscați închiderea firmei. De asemenea, Secretarul de Stat pentru Muncă și Pensii va demara proceduri penale.»

Ipotetic vorbind, dacă o firmă nu are o asigurare care să protejeze angajații și unul dintre angajați are un accident și se rănește, care ar fi consecințele acestui fapt?

«În acest caz, patronul firmei se află într-o situație periculoasă. Dacă angajații s-au accidentat ei înșiși sau pe alții la locul de muncă din cauza neglijenței patronului, atunci angajatul rănit poate să dea în judecată patronul, iar dacă acesta nu deține asigurările necesare, bunurile sale personale vor fi confiscate pentru a se plăti pagubele cauzate. Am reprezentat mulți clienți care au trecut prin aceste circumstanțe și pentru că unele firme nu aveau asigurările necesare patronilor li s-au confiscat bunurile ori s-au perceput taxe pentru casa sau locul unde își desfășurau afacerea sau pe utilaje pentru a putea fi acoperite costurile. Aceasta este o situație extremă, dar, în același timp, dacă aveți un angajat care și-a pierdut un braț sau un picior, trebuie să încheie o asigurare pentru că este dreptul angajatului, iar angajatorul poate sfârși prin a-și pierde toate bunurile dacă nu încheie o asigurare. Angajatorii care nu încheie polițe de asigurare ajung să plătească mai mult din propriile buzunare.»

Așa cum știe toată lumea, există o mulțime de oameni care lucrează fără dreptul de a rămâne în UK sau fără permis de muncă. Dacă acești oameni suferă un accident de muncă, au dreptul să solicite o compensație? Ne puteți da un exemplu?

«Bineînțeles că au dreptul să solicite o compensație. Am avut un client care lucra într-un depozit. Munca sa consta în stivuirea cutiilor descărcate din camioane. În același timp trebuia să folosească cutiile drept trepte și să așeze cutiile corespunzător. Când a căzut una dintre cutii, clientul a căzut de la trei metri înălțime și și-a rupt piciorul. Clientul nostru nu avea drept de muncă și firma îl plătea cu numerar, în mână. Clientul era speriat fiindcă reprezentanții firmei l-au amenințat că-l vor denunța pentru că muncește aici ilegal și i-au spus că nu are dreptul să-i dea în judecată. Noi am acceptat să ne ocupăm de cererea pentru compensații și i-am dat în judecată pe asiguratorii lor. Ca rezultat am putut să solicităm 40.000 de lire sterline pentru clientul nostru. Legea recunoaște acest drept. Altfel firma nu ar suferi nicio consecință în cazul în care ar greși.»

Dacă o persoană a avut un accident, însă îi este teamă să depună o plângere împotriva angajatorului, ce trebuie să facă?

«Legea îl protejează pe lucrător la locul de muncă. Angajatul trebuie să lucreze într-un mediu sigur, cu un sistem de muncă sigur și cu echipament de protecție. Dacă acestea nu îi sunt asigurate unui lucrător, atunci acesta are dreptul să recurgă la lege. Dacă angajatorul începe să hărțuiască angajatul, fiindcă acesta a înaintat o plângere, situația angajatorului se va înrăutăți. Aceasta fiindcă, dacă angajatorul face insuportabilă viața angajatului și acesta tre buie să părăsească locul de muncă, angajatul are dreptul să demareze procedurile de demisie implicită. Cu alte cuvinte, viața la locul de muncă a devenit atât de insuportabilă încât lucrătorul trebuie să-și pă răsească locul de muncă. Dacă angajatul demarează procedurile demisiei implicite în trei luni de la părăsirea locului de muncă, atunci angajatorul va fi într-o situație mai gravă și va plăti compensație pentru pierderea locului de muncă și daune morale, pentru pierderea unei oportunități, pierderea salariului și astfel în unele cazuri compensația va fi mai mare decât cele pentru accidente la locul de muncă. De aceea, sfatul nostru dacă un angajat înaintează o plângere împotriva dumneavostră, dacă aveți asigurare, este să trimiteți actele companiei dvs. de asigurare, alături de comentariile dvs., iar dacă nu aveți nicio asigurare, să apelați la serviciile unui avocat.»

Înseamnă că orice persoană care are orice tip de accident de muncă poate solicita compensații?

«Absolut nu. Există impresia greșită în rândul oamenilor că dacă au un accident de mașină sau accident de muncă, vor primi în mod automat compensație. Legea spune că pentru a obține o compensații trebuie să se dovedească o neglijență din partea angajatorului sau a vreunui coleg, sau a șoferului care conducea mașina, în cazul în care sunteți pasager. Trebuie să subliniez că în cazurile de accidente de muncă, standardul de grijă pe care trebuie să-l atingă angajatorul este destul de ridicat. De exemplu, dacă angajatorul v-a dat o mașină pentru transportarea cutiilor și v-a spus că există ajutor la îndemână și că trebuie să-l solicitați, și dvs. nu-l solicitați, nu folosiți mașina, deși ați fost antrenat să folosiți mașina și să transportați încărcătura și cărați multe cutii fără mașină, atunci nu veți primi compensație, fiindcă firma v-a oferit pregătire, ajutor și mijloace de transport. Cu toate acestea, în cazul în care angajatorul vă spune că trebuie să cărați cinci cutii și nu v-a arătat cum să le cărați și acestea sunt grele, motiv pentru care vă faceți rău la spate, aveți dreptul la compensație, întrucât prejudiciul este previzibil. Prejudiciul s-a produs în urma unui act de neglijență. Când oamenii nu sunt siguri, trebuie să ne contacteze și le putem oferi clarificări, sesiunile noastre de consiliere sunt gratuite.»

În afara asigurărilor, la ce alte lucruri trebuie să acorde o firmă atenție?

«Nu trebuie să le permită angajaților să care încărcături grele. Când podelele sunt ude și alunecoase, trebuie așezate semne de avertizarea pentru evitarea rănirilor. Metoda de lucru trebuie să fie sigură. De exemplu, dacă există un utilaj periculos la locul de muncă și nu este protejat în niciun fel, dacă un angajat se taie la mână, firma va fi responsabilă. Sau dacă, de exemplu, un lucrător lucrează la înălțime, fie că este vorba de un metru sau doi, firma trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura protecția angajatului. De asemenea, dacă există vehicule și echipamente la locul de muncă, angajatorul trebuie să furnizeze instrucțiuni de utilizare. Așadar, opinia mea este că dacă cineva a avut un accident de muncă în Europa, nu ar trebui să-și asculte directorii/șefii sau pe altcineva ci să obțină opinia unui avocat.»

Ar trebui să negocieze direct cu firma?

«I-aș sfătui de asemenea pe cititori să nu negocieze cu firma întrucât, dacă analizează situația din prisma legii, s-ar putea să aibă mai multe drepturi. S-ar putea să nu mai lucrați în viitor și asigurarea vă poate fi plătită. Ați putea avea mai multe drepturi și numai un avocat vă va putea spune aceasta. Am avut mulți clienți care au sunat și au spus că accidentul a fost din vina lor, însă când te uiți la situație, vezi că nu este vina clientului, ci a firmei din cauza neglijenței și a lipsei sale de responsabilitate. Însă cumva și firma îl face pe angajat să creadă că este vina lui sau angajații înșiși cred că sunt vinovați. În plus, angajatorul sau firma, din ce am văzut până acum, încearcă să submineze cererea clientului pentru compensații, de aceea este cel mai bine să aveți o reprezentare legală.»

Ne puteți spune despre vreun caz mai deosebit de care v-ați ocupat?

«Am avut un client care a lucrat într-o fabrică de carne și utilajul la care lucra nu era protejat. Ca rezultat, clientul a rămas cu mâna blocată în mașinărie și i-a fost amputată. Timp de trei ani celaltă parte a susținut că e vina clientului. Cu toate acestea, când a ajuns cazul în instanță, curtea a descoperit că fostul angajat avea 100% dreptate. Aceasta fiindcă utilajul nu avea niciun sistem de protecție pentru a se evita rănirile și firma a permis angajatului să folosească mașinăria așa. Am reușit să obținem un milion și ceva de lire sterline pentru client și el a fost foarte mulțumit de rezultat.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

10.000 de medici au emigrat în ultimii 5 ani

“Statele care mențin restricţiile pe piaţa muncii nu au fost convingătoare”