in

Discriminarea la locul de muncăLegea cu privire la relații rasiale (The Race Relations Act 1976 – RRA) cuprinde reglementări referitoare la discriminările la locul de muncă și instruire, în educație, furnizarea de locuințe sociale sau de bunuri, facilitați și servicii etc. RRA se aplică în Anglia, Wales și Scoția, dar nu și în Irlanda de Nord, care are o legislație proprie cu privire la această chestiune.

Credeți că ați fost discriminat?

Aveți dreptul să faceți o plângere la Employment Tribunal (pentru probleme legate de muncă), sau la County Court (pentru alte forme de discriminare). În acest articol vom vorbi despre discriminarea la slujbă și în cursul unui program de instruire (training).

Astfel, este ilegal ca un angajator să facă discriminări împotriva dumneavoastră pe motive rasiale, prin oricare dintre următoarele mijloace:

 • refuză să vă angajeze ori să vă accepte candidatura pentru un loc de muncă;
 • vă oferă un loc de muncă în termeni mai puțin favorabili decât altor persoane;
 • refuză să vă promoveze sau să vă transfere la altă slujbă;
 • refuză dispunerea de un program necesar ca să fiți instruit;
 • vă acordă bonusuri/prime mai puțin favorabile decât ce vi se cuvine;
 • vă alocă un număr mic de ore de muncă, vă concediază sau disponibilizează.

Prevederile RRA se aplică în totalitate dacă locul de muncă este permanent sau temporar ori dacă sunteți stagiar (trainee) / partener într-o firmă (cu cel puțin 6 parteneri) / muncitori subcontractați (de exemplu în construcții sau cleaning ).

Culpă comună

Angajatorii sunt responsabili pentru acțiunile ilegale săvârșite de angajați în timpul serviciului, însă ei pot scăpa de culpă dacă se poate demonstra faptul că actul ilegal comis de angajat a fost în afara orelor de muncă, ori în afara îndatoririlor ce îi sunt obligatorii ca și angajat.

Cu privire la faptele de discriminare din partea unui coleg de muncă sau a oricărui angajat cu care interacționați, angajatorul va putea fi exonerat de răspundere dacă demonstrează că au fost parcurși toți pașii rezonabili să împiedice orice fel de deosebire rasială. Astfel de pași pot include:

 • dispunerea de oportunitate egală pentru instruire (training);
 • monitorizarea etnică a forței de muncă;
 • distribuirea și implementarea unei politici care trebuie să fie bazată pe oportunitați egale.

Dacă lucrați în UK este bine să aveți în atenție faptul că dacă ‘ajutați’ un coleg de serviciu să facă orice fel de discriminare se consideră ilegal și puteți fi trași la răspundere în fața legii. Așadar, de exemplu, dacă un angajat plănuiește să trimită o scrisoare ofensivă (discriminatorie) unui angajat care este membru al unui grup rasial și recurge la cererea de ajutor din partea unui coleg pentru a pune în aplicare acel plan, atât autorul planului cât și colegul pot fi gasiți vinovați de discriminare pe motive rasiale.

În mod similar, este ilegal pentru orice fel de autoritate care eliberează licențe să facă astfel de discriminări, ca de exemplu Directorul General al Fair Traiding care emite licențe pentru credite și desfășoară afaceri sau Poliția care licențiază șoferii de taxi.

Discriminare pozitivă

De asemenea, este ilegal pentru orice persoană care oferă un program de training să discrimineze persoanele pentru care programul este conceput.

Acestor organizații le sunt totuși permise să practice o “discriminare pozitivă” față de persoanele ce aparțin unui anumit grup rasial dacă aceștia:

 1. nu au participat deloc sau au participat dar în număr foarte mic;
 2. au prestat un anumit fel de muncă/servicii în Mare Britanie (local sau regional).

Ambele situații prezentate mai sus au aplicabilitate pentru perioada aferentă ultimelor 12 luni. În cazul discriminării pozitive la care ne-am referit, sunt admise derularea de cursuri de training și furnizarea de facilități doar pentru acel grup rasial, ori pentru încurajarea membrilor acelui grup să presteze un anumit fel de muncă/serviciu. Aceleasi legi au valabilitate și sunt aplicabile și celor care au permisiunea să desfașoare un curs de training destinat unui anumit grup rasial.

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gimnastică masculină: România, aur şi bronz la Europene

Prăbușirea euro amenință granițele britanice