in

“Edgerunner”, sculptura lui Paul Neagu, expusă în IslingtonICR Londra, împreună cu Paul Neagu Estate şi Islington Council, anunţă, pentru 25 iulie, dezvelirea sculpturii “Edgerunner” de Paul Neagu (1938 – 2004) în parcul Owen’s Fields din cartierul Islington, în care a locuit artistul. Este prima lucrare de artă publică a unui artist de origine română, amplasată permanent în Londra.

Sculptura este oferită locuitorilor din Islington de către ICR Londra, Dl Tony Neagu şi Paul Neagu Estate, iar proiectul face parte din programul românesc la Olimpiada Culturală, desfăşurată în paralel cu Jocurile Olimpice din Londra în 2012.

Lucrarea monumentală “Edgerunner” (“Alergător pe muchie”), din oţel inoxidabil, a fost expusă într-o variantă diferită la Serpentine Gallery din Londra şi în Yorkshire Sculpture Park, în timpul vieţii artistului, în 1982. Sculptura are o formă hibridă, derivată din conceptul “hyphen-ului”, central pentru limbajul vizual original dezvoltat de Neagu.

Numit adesea cel mai important artist român de la Constantin Brâncuşi încoace, Paul Neagu s-a născut la Timişoara şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti în 1959. Lucrările sale au fost interzise în timpul regimului Ceauşescu, drept urmare Neagu s-a stabilit la Londra în 1970, devenind cetăţean britanic în 1976.

Opera sa include performance, instalaţii, sculptură, desene, pictură şi poezie, artistul fiind apreciat, totodată, ca profesor. Printre studenţii săi se numără nume de prestigiu ale artei britanice de astăzi precum Anish Kapoor, Antony Gormley şi Tony Cragg.

Lucrările lui Paul Neagu au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi la ICA London. Muzee importante ca Tate, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo au lucrări de Paul Neagu în colecţiile lor permanente.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii din UK: “Care referendum?”

2,3 milioane de comunitari în UK