Poluarea de la metroul din Londra (London Underground) este atât de ridicată încât crește riscul bolilor de inimă și astmului.
Aerul respirat de cei care călătoresc cu metroul este unul dintre cele mai poluate din Marea Britanie, potrivit oamenilor de știință, citați de The Times, care spun că particulele toxice din vagoane sunt de 18 ori mai mari decât cele de pe cele mai aglomerate străzi din Londra.
Călătorii inspiră în mod involuntar zeci de milioane de particule pe minut, în mare parte praf de fier de la frâne, roți și șine, dar și fragmente microscopice de îmbrăcăminte și celule moarte ale pielii de pe ceilalți pasageri.
Rețeaua de metrou din Londra, cea mai veche din lume, este locul unde timp de zeci de ani s-au acumulat particule toxice, în special în tunelurile adânci, cum ar fi liniile Central și Northern, cu puține guri de aerisire și, prin urmare, unele dintre cele mai poluate.
Oamenii de știință avertizează că o călătorie zilnică de o oră pe metrou este suficientă riscuri pe termen lung de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte probleme de sănătate legate de poluare, cum ar fi atacurile de astm.
„Dacă impactul asupra sănătății a prafului de la metrou este comparat cu cel al poluării de la suprafață, atunci o persoană cu această expunere are șanse mai mari de 7% până la 11% de deces din cauza unor boli cardiovasculare”, a declarat Brynmor Saunders, de la University College London.
„Majoritatea oamenilor nu petrec atât de mult timp acolo, dar este foarte îngrijorător pentru cei care o fac, cum ar fi mecanicii de locomotivă sau personalul de întreținere. Concentrațiile sunt foarte mari chiar și în comparație cu zonele aglomerate, precum Oxford Street”, a continuat acesta.
Spre exemplu, pe Linia Victoria, una dintre cele mai adânci, sunt cele mai înalte niveluri de particule, 885 de micrograme pe metru cub.
Concentrația este de 22 de ori mai mare decât limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății și guvernul britanic pentru a proteja sănătatea oamenilor.
Metroul din Londra transportă aproximativ 2,8 milioane de pasageri pe zi, mulți făcând mai multe călătorii pe săptămână.
Particulele analizate sunt cunoscute sub denumirea de PM2.5, iar diametrul lor reprezintă 3% din diametrul unui fir păr uman.
Acest lucru înseamnă că pot trece prin plămâni, ajunge în sânge și se pot depune pe creier, inimă, ficat și alte organe unde provoacă inflamații ce pot ridica riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
David Green, cercetător la King’s College London, instituție care a lucrat la studiu, a spus că a evitat metroul ori de câte ori a fost posibil. „Știm că multă praf este de origine umană, deoarece sâmbăta, când sunt la fel de multe trenuri, dar mai puține persoane, conținutul organic scade”, a spus el.
Lilli Matson, directorul Transporturilor pentru sănătate și mediu din Londra, a declarat: „Ne-am angajat să menținem cel mai curat aer posibil pentru personalul și clienții noștri atunci când folosesc metroul.”