Cetățenii Uniunii Europene, printre care și românii, nu vor mai putea să vină în Marea Britanie pentru a căuta de muncă, după Brexit. Aceștia vor trebuie să aibă deja o ofertă de muncă, înainte de a intra în Regatul Unit, scrie The Sun.
De asemenea, ei nu vor putea să solicite ajutoare sociale vreme de cinci ani, ceea ce, scrie publicația amintită, va însemna o economie de 800 de milioane de lire sterline la bugetul asigurărilor sociale.
Premierul Boris Johnson a decis ca cetățenii UE să fie supuși acelorași reguli ca cei din restul lumii, atunci când libera circulație se va încheia, în ianuarie 2021.
Acest lucru va însemna că cetățenilor cu dosare penale din alte țări europene li se poate refuza intrarea în Marea Britanie, iar cei care încalcă legea pot fi extrădați.
Premierul a promis să aplice un sistem bazat pe puncte, în stil australian, pentru a permite celor cu abilități mai mari să obține mai ușor un loc de muncă.
De asemenea, cei din UE vor trebui să plătească o taxă suplimentară de 625 lire sterline, pentru a acoperi costurile medicale, atunci când vor veni în Marea Britanie.
Ministrul de Interne, Priti Patel, a declarat că schimbările vor duce la controlul imigrației și al politicii sociale, pentru prima dată în 40 de ani.
„Vom prelua controlul asupra frontierelor noastre. Vom ști cine intră și cine iese”, a declarat aceasta.
Potrivit unor date oficiale citate de The Sun, înainte de 2016, cetățenii UE din Marea Britanie au obținut 2,2 miliarde de lire sterline pe an în credite fiscale și ajutoare pentru locuințe, 1,1 miliarde de lire sterline ajutor de șomaj și 700 de milioane de lire sterline ajutoare pentru copii.
„Vom pune capăt situației absurde de a oferi oamenilor beneficii pentru copii care nu sunt în Marea Britanie”, a mai spus Patel.