in

Studiu: Un Brexit fără acord pune în pericol sute de mii de locuri de muncă

An anti-Brexit demonstrator stands outside the venue of the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 1, 2018. REUTERS/Toby Melville

Scăderea importurilor britanice de produse provenite din Uniunea Europeana în cazul unui Brexit fără acord ar amenința peste 600.000 de locuri de muncă din întreaga lume, arată un studiu realizat de institutul german IWH, citat de business24.ro.

Potrivit concluziilor experților germani, în ipoteza reducerii cu 25% a cererii de produse europene în Regatul Unit, ar fi periclitate 103.000 de locuri de muncă în Germania și 50.000 în Franța.

Totuși, concedierile nu reprezintă decât una dintre opțiuni, iar companiile ar putea încerca să păstreze angajații și să recurgă la șomaj parțial sau să caute noi piețe de desfacere.

O ieșire dezordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana, care s-ar traduce în special prin introducerea unor taxe vamale, ar avea drept consecință perturbarea lanțurilor internaționale de producție, a explicat Oliver Holtemuller, unul dintre autorii studiului.Raportul se concentrează exclusiv pe schimburile de bunuri si servicii și nu ia în calcul alte consecințe ale Brexit, cum ar fi scăderea inclinației spre investiții sau alte efecte asupra veniturilor gospodăriilor.

În total, aproape 179.000 de locuri de muncă din Uniunea Europeana sunt vizate în mod direct de reculul exporturilor, în timp ce 433.000 de posturi suplimentare sunt amenințate indirect, atât in UE, cat și în țări terțe.

Miliardarul George Soros, îngrijorat: „Uniunea Europeană se prăbușește precum Uniunea Sovietică în 91”

Echipa +PLUS Marea Britanie a luat pulsul comunității: Românii cer mai multe secții de vot în Regatul Unit