Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a anunțat deblocarea discuțiilor cu privire la un acord post-Brexit, după ce premierul britanic Boris Johnson a acceptat să facă unele concesii.
Potrivit The Guardian, un acord comercial și de securitate ar putea fi încheiat chiar în această săptămână, după ce Boris Johnson a făcut o concesie cheie în weekend, dar calea rămâne „foarte îngustă”, a declarat Barnier la Bruxelles.
Negociatorul-șef al UE a mai spus că primul ministru britanic a acceptat necesitatea de a se asigura că există o concurență loială pentru întreprinderile britanice și europene, ceea ce a deblocat discuțiile, în ciuda problemelor dificile rămase de negociat.
„Pentru prima dată”, a spus Barnier, guvernul britanic „a acceptat un mecanism de măsuri unilaterale”, cum ar fi tarifele, unde existau „divergențe sistemice care denaturează comerțul și investițiile”.
„Dar acest mecanism trebuie să fie credibil, eficient și rapid”, a adăugat el. „Lucrăm la asta.”
Brexit: Marea Britanie mobilizează nave militare pentru a proteja zonele de pescuit
De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că există „o mișcare”.
„Este bine”, a spus ea. „Vorbim despre un nou început cu vechii prieteni. Suntem pe ultimii metri de parcurs, care sunt esențiali. Vrem condiții de concurență echitabile, nu numai la început, ci și în timp și aceasta este arhitectura pe care o construim”, a mai declarat Von der Leyen.
Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra a declarat că guvernul este „angajat să încerce să reducă golurile care încă există”.
„Am fost clari că vom continua să lucrăm și sperăm să ajungem la un acord de liber schimb”, a adăugat el.
În ciuda semnalelor pozitive privind așa-numitele dispoziții de condiții de concurență echitabile, Barnier a susținut că discuțiile despre un acord privind pescuitul au dat înapoi.
„Următoarele câteva zile sunt importante, pentru ca un [acord Marea Britanie-UE] să aibă loc la 1 ianuarie 2021”, a scris Barnier pe Twitter.
Barnier le-a spus parlamentarilor europeni că guvernul a depus luni, 7 decembrie, un document privind pescuitul, doar pentru a-l scoate de pe masa de negocieri joi și că Londra încearcă să „renaționalizeze” ambarcațiunile de pescuit insistând că navele aflate sub pavilionul Marii Britanii ar trebui să fie majoritare deținute de Marea Britanie.