in

Britanicii plâng după „ căpșunarii ” români. „O să ne putrezească recolta pe câmp”

Îngrijorări în rândul cultivatorilor de fructe care se aşteaptă la o recoltă de căpşuni bogată, însă problematică, în contextul în care căpșunarii români sunt seduşi de alte ţări europene, iar salariile din Germania sau România devin mai atractive, relatează The Guardian.

Fermierii britanici se tem că le vor putrezi recoltele

Brexit și piața competitivă a cultivatorilor de fructe sunt două probleme cu care se confruntă fermierii britanici. Deși au avut o recoltă bogată, s-ar putea ca fructele să rămâne neculese din cauza unui nou fenomen: migrația muncitorilor de la o fermă la alta în state mai stabile din punct de vedere politic și economic, scrie The Guardian.

Pentru prima dată observăm că muncitorii “migrează” de la o fermă la alta, înainte de încheierea sezonului de cules”, a declarat Stephanie Maurel, director executiv al companiei Concordia. “Dacă vom aduce peste 100 de lucrători pentru o fermă, iar 10 vor pleca în altă parte, asta va crea o situație de criză”.

La concurenţă cu Germania

În 2019, Germania a introdus noi stimulente fiscale pentru muncitorii străini, ceea ce a dus la temeri că mulți români pot întoarce spatele fermelor britanice. ″Întotdeauna am concurat cu Germania, dar Marea Britanie a fost mai atractivă – avem producție de masă, de la sol. În Germania o astfel de activități se fac în condiții mai grele”, a spus Nicholas Marston, președintele organizației British Summer Fruits.



“Multe dintre culturi nu sunt acoperite în Germania, iar în cazul în care plouă, munca se suspendă. Dina cest punct de vedere, în trecut, Marea Britanie a fost văzut ca un loc mai atractiv pentru a muncitori. Dar acum concurența pentru oamenii din întreaga Europă este în plină expansiune”.

Impactul Brexit, care a făcut ca mulți lucrători din Europa de Est să se simtă mai bineveniți în alte state membre ale UE, este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Drept urmare, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale le-a oferit recent muncitorilor broșuri în limbile română și bulgară, declarând că Marea Britanie este deschisă lucrătorilor străini.

«Muncitorii din România nu mai câștigă de șase ori mai mult decât ar câștiga în țara natală»

“Muncitorii din România nu mai câștigă de șase ori mai mult decât ar câștiga în țara natală”, a spus Stephanie Maurel. “Acum este vorba de salarii de trei ori și jumătate mai mari față de cele din România. Asta face diferența”.

Se estimează că producătorii de mere vor fi mai afectați de lipsa forței de muncă decât de producătorii de fructe de pădure, deoarece vor avea nevoie de culegător abia din toamnă, când mulți români aleg să se întoarcă acasă câștigând maximul pe care îl pot face înainte de a plăti impozit.

Fermierii au muncit foarte mult pentru a se asigura că fermele lor sunt atractive pentru lucrători, cu rate mai bune de salarizare, bonusuri și cazare mai atractivă. Marea majoritate a fermelor au destui oameni pentru începutul sezonului, dar există îngrijorarea că majoritatea lucrătorilor români rămân doar o perioadă de timp și, odată ce ajungem spre finalul verii, vor pleca”, potrivit lui Nicholas Marston.

Mai multe state membre ale UE caută muncitori din afara blocului comunitar. Sectorul agricol din Spania folosește un număr mare de marocani, în timp ce Germania are 60.000 de muncitori ucrainieni.

Marston a prezis că Marea Britanie va urma, în viitor, același trend. “Noi, ca și alte sectoare din industria alimentară, trebuie să începem să ne uităm în afara spațiului european pentru forță de muncă.”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie, cea mai mare piață de sclave sexuale din Europa. Româncele, cele mai multe sclave sexuale din Regat

Decizie de ultimă oră a oficialilor UE cu privire la Brexit. Ce se va întâmpla la summitul de la Sibiu