Boris Johnson a recunoscut astăzi, în fața parlamentului, că numărul deceselor cauzate de coronavirus din Marea Britanie este „îngrozitor”, dar a spus că speră ca de luni să se renunțe la unele restricții.
Johnson s-a întors în Camera Comunelor, pentru prima dată de la recuperarea sa după boală, scrie Daily Mail.
Într-o serie de schimburi de replici dure, liderul laburist, Sir Keir Starmer l-a acuzat pe premier că a nu a făcut față cum trebuie focarului de coronavirus din Marea Britanie.
Starmer a spus că săptămâna trecută guvernul se lăuda cu un „aparentul succes” , iar în această săptămână cifra oficială a morților este de aproape la 30.000, cea mai mare din Europa.
Sir Keir l-a întrebat pe Johnson: „Cum Dumnezeu s-a ajuns la asta?”
Este oficial: Marea Britanie are cel mai mare număr de decese din Europa. ONS: Peste 30.000 de oameni au murit de la începutul pandemiei
Prim ministrul a încercat să devieze discuția și a insistat că nu este momentul pentru comparații internaționale, datorită diferențelor în modul în care țările întocmesc statisticile.
Astăzi, s-a solicitat o anchetă publică cu privire la gestionarea crizei de către guvernul britanic pentru a stabili de ce Marea Britanie a fost cea mai grav lovită țară din Europa.
În ciuda numărului mare de morți, Johnson a anunțat că intenționează să înceapă ridicarea blocajului, la începutul săptămânii viitoare – dacă cele mai recente date arată că răspândirea bolii este suficient de sub control.
Johnson a mai spus că duminică va pregăti oamenii pentru eventuale schimbări ce vor avea loc de luni.
„Cred că ar fi un lucru bun dacă oamenii ar avea o idee despre ce urmează a doua zi, de aceea cred că duminică, în weekend, este cel mai bun moment pentru a face acest lucru”, a spus Boris Johnson în fața parlamentarilor.
UE îl contrazice pe Boris Johnson: «Marea Britanie nu a atins vârful epidemiei»
De luni sunt așteptate reguli de relaxare în ceea ce privește activitățile în aer liber precum golful, tenisul sau pescuitul, mai scrie Daily Mail.
Cu privire la numărul mare de morți, Johnson a spus: „În primul rând, fiecare moarte este o tragedie și oamenii au dreptate să atragă atenția asupra statisticilor îngrozitoare nu doar în această țară, dar desigur în întreaga lume. Cred că aș răspunde cu adevărat la întrebare, prin ceea ce am auzit de la profesorul David Spiegelhalter și alții că, în această etapă, nu cred că putem trage concluzii după astfel de comparații și date internaționale”.
„Ceea ce pot să spun este că în fiecare etapă în care am luat deciziile am fost guvernați de un singur principiu și obiectiv imperativ și acela a fost să salvăm vieți și să protejăm NHS”, a mai spus premierul.