in

Corlățean: “Reformă, dar fără discriminare”

Ministrul de Externe, Titus Corlățean a spus, după întâlnirea cu David Lidington, că salută reconfirmarea primită din partea oficialului britanic privind ridicarea restricțiilor de muncă.



Corlățean a susținut că Guvernul român respectă reforma britanică a accesului la sistemul de beneficii sociale, atât timp cât nu există discriminare.

“Reformarea sistemului de asigurări de sănătate este o competență națională, iar câtă vreme noile măsuri anunțate se vor referi și se vor aplica tuturor cetățenilor, și britanici, și tuturor cetățenilor europeni, inclusiv români, pe baza unei abordări nediscriminatorii, în mod evident este un lucru pe care îl respectăm”, a afirmat Corlățean.

El a mai arătat că e importantă clarificarea făcută la București de ministrul Lidington privind aceste două subiecte, având în vedere dezbaterea politică internă din Marea Britanică și informațiile vehiculate în presa britanică.

“E bine să facem această clarificare, pentru că eu am apreciat și apreciez faptul că dincolo de dezbaterea politică internă din Marea Britanie și ceea ce presa britanică prezintă, există câteva aspecte de principiu extrem de clare care, iată, sunt confirmate de partea britanică și eu am salutat acest lucru”, a mai spus Corlățean.

Presa exagerează

Titus Corlățean, a făcut, după întâlnirea cu David Lidington, un apel la formatorii de opinie publică din Regatul Unit să evite referirile la români în contextul “așa-zisului turism de beneficii sociale”.

“Este de datoria mea să fac un apel public către formatorii britanici de opinie să evite referiri cu conotație negativă precum așa-zisul turism de beneficii sociale. Nu există elemente foarte solide în favoarea acestei concluzii, după cum nu există elemente solide privind un presupus aflux de români ulterior ridicării restricțiilor”, a afirmat Corlățean, în conferința de presă de după întrevederea cu Lidington.

Oficialul român a adăugat: “Chiar dacă nu vor avea consecințe juridice, punctele exprimate în dezbaterea publică în Marea Britanie, în mass-media sau de către unii dintre politicienii britanici sunt de natură să creeze o imagine greșită despre ansamblul comunității românești, ansamblul românilor aflați în Regatul Unit și poate încuraja anumite tendințe, tentații chiar discriminatorii”.

La rândul său, ministrul britanic Lidington a arătat că ziarele din țara sa sunt libere să publice orice doresc, în limitele legii, însă atacurile nepermise împotriva unor persoane trebuie pedepsite. “Dacă au fost atacuri sau amenințări făcute individual, nu trebuie numai condamnate, dar poliția și autoritățile judiciare ar trebui și sunt sigur că vor lua măsurile necesare pentru a-i aduce pe responsabili în justiție. Asta ar trebui să se întâmple, avem legi stricte de pedepsire a acestor comportamente”, a afirmat Lidington.

Întrebat despre îngrijorările exprimate de unii politicieni și oficiali britanici privind imigrația din România și Bulgaria, el a spus că uneori “ceea ce spun oamenii nu e același lucru cu ce apare în titlurile de presă, fiind scos din contextul mai larg”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul pentru Europa: “Stați liniștiți”

Yvette Cooper: “Cerem restricții imediate”