Din 2024, intrarea în UK diferită: străinilor li se va cere viză, cazier judiciar, fotografii și să plata a 18 lire sterline în cadrul unor controale de tip american.
Britanicii vor putea să sară peste cozile pentru pașapoarte și să treacă mai ușor de controalele de frontieră, conform noilor planuri de “coridor fără contact” care folosesc tehnologia de recunoaștere facială.
S-au anunțat totodată și planurile de a începe implementarea unor coridoare de frontieră “fără contact”, care îi vor obliga pe vizitatorii din străinătate să treacă prin verificări ale cazierului judiciar, să prezinte fotografii și să plătească 18 lire sterline în cadrul unor controale de tip american, scrie Daily Mail.
Din 2024, intrarea în UK diferită
Străinii vor trebui să solicite permisiunea de a intra în Regatul Unit înainte de a-și începe călătoria prin obținerea unei noi autorizații electronice de călătorie (ETA).
ETA va îngreuna intrarea în Marea Britanie a celor care reprezintă o amenințare, permițând în același timp călătorilor “să obțină o viză și să treacă ușor frontiera”.
Vizitatorii fiind obligați să își prezinte datele biografice, biometrice și de contact pentru a fi verificate automat în listele de supraveghere și în bazele de date criminale.
Aceste informații vor fi necesare pentru toți cei care nu au nevoie în prezent de viză pentru a vizita Regatul Unit. Cei care au comis anterior infracțiuni vor avea cererile lor examinate pentru a decide dacă li se va permite sau nu intrarea.
În schimb, pasagerii vor fi supuși unui control prealabil și vor fi identificați la frontieră cu ajutorul celor mai recente tehnologii – asigurând securitatea frontierei și a Regatului Unit.
Călătorii care se vor îmbarca fără pașapoarte britanice sau irlandeze vor fi informați să solicite o ETA sau o viză electronică începând de anul viitor, relatează Daily Mail.
NU cu pedepse de închisoare mai mari de un an
De asemenea, Ministerul de Interne va putea interzice accesul vizitatorilor dacă aceștia au o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an, dacă sunt infractori recidiviști, dacă prezintă un risc de vătămare gravă sau dacă nu ar fi în folosul binelui public.
Companiile aeriene vor fi obligate să verifice dacă pasagerii au permisiunea de a călători înainte de îmbarcare, similar sistemelor implementate în SUA, Canada, Noua Zeelandă și Australia.
Străinii care călătoresc în SUA trebuie să completeze o cerere ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) – un sistem introdus după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 – pentru a intra în țară, care durează doi ani și costă aproximativ 11 lire sterline.
Planurile sunt stabilite pe etape, iar testele ar trebui să înceapă în aeroporturi în 2024.