in

Englezii ar putea rămâne fără tradiționalul „fish and chips”

fish and chips

Restaurantele „fish and chips” din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni severe, în condițiile în care prețurile ingredientelor cheie – precum codul și uleiul de gătit – au crescut ca urmare a războiului din Ucraina, scrie CNN, citat de Mediafax.

Până la o treime din cele aproximativ 10.000 de restaurante fish and chips din țară s-ar putea închide în următoarele nouă luni, a declarat Andrew Crook, președintele Federației naționale a restaurantelor fish and chips. „Criza este cea mai gravă pe care am văzut-o”, a declarat el pentru CNN.

Grupul reprezintă 1.200 de afaceri fish-and-chips și funcționează de mai bine de un secol.

Crook, care deține propriul său magazin, a declarat că prețurile au început să crească spre sfârșitul anului trecut, dar costurile ingredientelor de bază au crescut vertiginos de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

„Pe toată linia, totul a crescut”, a spus Crook.

Unitățile britanice de pește și cartofi prăjiți, care în mod tradițional funcționează cu marje foarte mici, simt o presiune deosebită din cauza dependenței industriei de importurile rusești.

Până la 40% din codul și eglefinul din industrie provin din apele rusești, iar aproximativ jumătate din uleiul de floarea-soarelui este importat din Ucraina, a declarat Crook.

Guvernatorul Băncii Angliei, previziuni sumbre: Prețurile alimentelor vor fi APOCALIPTICE

Întreprinderile plătesc cu aproximativ 83% mai mult pentru uleiul de floarea-soarelui față de începutul lunii martie, potrivit lui Crook. Uleiul de palmier, o alternativă comună, și-a dublat prețul. Indonezia – cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume – a început să restricționeze exporturile luna trecută pentru a menține aprovizionarea internă.

La aceste probleme se adaugă facturile la energie și prețurile explozive la îngrășămintele necesare pentru cultivarea cartofilor.

Fish and chips, mâncarea tradițională a englezilor

Fish and chips este una dintre mâncărurile naționale neoficiale ale Regatului Unit. Primele magazine au fost deschise în anii 1860 și s-au răspândit rapid pe măsură ce țara s-a industrializat, ajutând la hrănirea muncitorilor din fabrici, potrivit grupului comercial.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce guvernul raționaliza alte alimente de bază, precum ceaiul, untul, carnea, fish and chips au fost exceptate, atât de important era acest fel de mâncare pentru clasa muncitoare.

Clienții se așteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin, a spus Crook. În urmă cu un an, prețul mediu pentru un cod și o porție de cartofi prăjiți ar fi fost de aproximativ 7 lire sterline, a spus Crook. Acum, el estimează că este de aproximativ 8,50 lire sterline – o creștere de 21%.

„Riscăm să ne scoatem noi înșine de pe piață… încercăm să menținem creșterile la un nivel cât mai scăzut posibil”, a spus Crook. „Am pierdut câțiva clienți obișnuiți care veneau în fiecare vineri”, a adăugat el.

Temerile că guvernul britanic va impune tarife de import dure pentru peștele alb rusesc au împins companiile să se aprovizioneze cu alternative, ceea ce a dus la o creștere și mai mare a prețului peștelui islandez și norvegian pe care Crook îl cumpără.

Prețul unei lăzi de cod islandez este acum de 270 de lire sterline (331 de dolari), față de 140 de lire sterline (176 de dolari) în această perioadă a anului trecut, a declarat Crook.

Britanicii se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieții din ultimele decenii. Inflația anuală a atins 7% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, și ar putea atinge 10% în cursul acestui an, potrivit Băncii Angliei.

Mai mult de o jumătate de milion de întreprinderi mici din Marea Britanie – adică aproximativ una din 10 – intenționează să închidă, să își reducă activitatea sau să vândă în următorul an, deoarece multe dintre ele se luptă să obțină finanțare, potrivit unui sondaj realizat de Federația întreprinderilor mici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

biletele de avion

Se scumpesc biletele de avion. Șeful Ryanair: „E clar că va veni recesiunea”

munciți mai mult

„Căutați-vă slujbe mai bine plătite sau munciți mai mult”… sunt sfătuiți britanicii de guvern