Guvernul britanic a anunţat duminică renunţarea la intenţia de a introduce un paşaport de vaccinare pentru a avea acces la cluburi de noapte şi la alte locuri foarte frecventate din Anglia, considerându-l inutil datorită campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
“Nu mi-a plăcut niciodată ideea de a le spune oamenilor că trebuie să îşi arate documentele (…) pentru a face ceea ce pur şi simplu este o activitate curentă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, la BBC.
“L-am luat în considerare, aşa cum trebuia, şi îl vom păstra ca opţiune de rezervă, dar sunt bucuros să anunţ că nu vom continua cu planul de a introduce paşaportul de vaccinare”, a adăugat el.
Schimbarea survine după ce executivul şi-a reiterat în această săptămâna intenţia de a introduce la sfârşitul lui septembrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces pe stadioane sau în discoteci, ceea ce a atras critici puternice din partea sectorului cluburilor de noapte şi a unor deputaţi atât din majoritatea conservatoare, cât şi din opoziţie.
Sajid Javid a spus că o astfel de măsură nu mai este necesară în cele din urmă, în ciuda unui număr de cazuri zilnice situat în jurul la 40.000 în ultimele zile, dată fiind rata ridicată de vaccinare în Marea Britanie. Aproape 81% din populaţia de peste 16 ani a primit două doze de vaccin.
Fiecare naţiune din Regatul Unit are competenţe în privinţa restricţiilor împotriva COVID-19, astfel că Scoţia a decis să introducă de la 1 octombrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces în cluburi de noapte şi la unele evenimente, pentru a opri înmulţirea cazurilor, pusă pe seama începerii anului şcolar.
Premierul britanic Boris Johnson urmează să detalieze zilele viitoare planul în privinţa luptei împotriva COVID-19 pentru perioada de iarnă.
Conform presei britanice, vaccinarea în masă ar urma să rămână pilonul central, prin iniţierea unui program de administrare a rapelului şi printr-o decizie privind o eventuală vaccinare a minorilor între 12 şi 15 ani.
Sajid Javid şi-a mai exprimat intenţia de a elimina “cât mai repede posibil” obligaţia ca persoanele dublu vaccinate care vin din anumite ţări să se supună unui costisitor test PCR de depistare la două zile după sosirea lor în Anglia, potrivit Agerpres.