in

Vești bune pentru britanici: inflația scade cu mai mult decât se preconiza

Vești bune pentru britanici: inflația scade cu mai mult decât se preconiza. Inflația a scăzut cu mai mult decât se aștepta, la 3,9% în noiembrie, ceea ce reprezintă o nouă veste bună pentru gospodării. Cea mai recentă măsură a inflației indicelui prețurilor de consum (IPC) este în scădere de la 4,6%, cât s-a înregistrat în octombrie, după ce scăzuse deja brusc la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Economiștii se așteptau la o scădere mai lentă astăzi, până la 4,4% – dar ultima cifră a depășit previziunile.
>>> Citiți și: UE introduce schimbări uriașe pentru călătorii din Marea Britanie

Inflația scade cu mai mult decât se preconiza

Inflația se află acum la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021. Dar, chiar dacă inflația se atenuează, prețurile nu scad – ele continuă să crească, doar că într-un ritm ușor mai lent decât înainte. De asemenea, inflația este încă aproape dublă față de ținta de 2% stabilită de Banca Angliei, deși a scăzut mult de la vârful de 11,1% atins în octombrie anul trecut.

Oficiul Național de Statistică (ONS) – care publică datele privind inflația în fiecare lună – a declarat că scăderea prețurilor la benzină și motorină a fost cel mai mare contribuitor la ultima scădere, în timp ce creșterea prețurilor la alimente a fost, de asemenea, mai ușoară. Prețul mediu al benzinei a scăzut cu 4,1 pence pe litru între octombrie și noiembrie 2023, în timp ce prețul motorinei a scăzut cu 3,2 pence pe litru.

Prețul mediu pentru benzină s-a situat la 151,0p pe litru, față de 163,6p în noiembrie 2022, în timp ce motorina a fost de 159,0p pe litru, în scădere de la 187,9p în urmă cu un an. De asemenea, prețurile mașinilor second-hand au scăzut cu 2,1% între octombrie și noiembrie, o scădere mai mare decât anul trecut.
>>> Citiți și: Milioane de oameni din Anglia s-ar putea confrunta cu o creștere de 360 ​​de lire sterline a Council Tax

Inflația la alimente și transport

În supermarketuri, inflația la alimente a scăzut pentru a opta lună consecutiv, ajungând la cel mai scăzut nivel din mai 2022. Rata anuală a inflației alimentare a fost de 9,2% în noiembrie 2023, îndepărtându-se și mai mult de maximul ultimilor 45 de ani, de 19,2%, înregistrat în martie 2023.

Au existat vești bune și pentru britanicii care au nevoie de o vacanță, deoarece tarifele de transport aerian au scăzut cu 13,9%, față de 10,1% în urmă cu un an. Rata anuală a fost de 3,3% în noiembrie 2023, în scădere de la 7,9% în octombrie.

Inflația de bază, care elimină prețul energiei, al alimentelor, al alcoolului și al tutunului, a scăzut de la 5,7% la 5,1% – o scădere mai mare decât cea de 5,6% care fusese așteptată. Economistul șef al ONS, Grant Fitzner, a declarat: “Inflația a scăzut din nou la cea mai mică rată anuală din ultimii doi ani, dar prețurile rămân substanțial peste ceea ce erau înainte de invazia Ucrainei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 9 In medie: 3.8]

Ghid HMRC special pentru români: răspunsuri la cele mai importante 5 întrebări pentru self employed

Alocația pentru copii în Marea Britanie crește

Alocația pentru copii în Marea Britanie va crește cu 83,43 lire sterline