in

Marea Britanie acuzată de „rasism, discriminare, xenofobie” din cauza noilor reguli de călătorie

reguli de călătorie

Noile reguli de călătorie impuse de Marea Britanie și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud stârnesc indignare în întreaga lume.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunțat, vinerea trecută, că noul sistem simplifică regulile pentru călătoriile internaționale.

Dar decizia guvernului de la Londra de a recunoaște doar vaccinurile administrate în anumite țări a provocat furie și frustrare, scrie The Guardian.

Conform noilor reguli, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosirea în Anglia.

În schimb, persoanele complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având „schemă incompletă” și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile.

Și în Europa, există nemulțumire cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schema completa persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Acestea sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat verde. Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală.

India critică noile reguli de călătorie: „Este ofensatoare”

Marea Britanie a relaxat regulile pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite, după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată, din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge.

Politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat că va protesta față de decizia „ofensatoare” de a cere indienilor complet vaccinați să intre în carantină.

„Toate persoanele cu care am vorbit sunt supărate din cauza asta. Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă”, a spus un politician din America Latină

„Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat [în America Latină – n.r.] să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul? Așa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept”, a continuat el

Un diplomat din Africa de Vest a spus că este îngrijorat de mesajul pe care îl transmit aceste reguli, în condițiile în care sunt curente anti-vacciniste puternice în întreaga lume: „Când spuneți: <Nu vom accepta vaccinul din Africa> acordați credit acestor teorii, iar asta va duce la prelungirea pandemiei.”

Ifeanyi Nsofor, medic din Nigeria, a declarat: „Pentru mine este doar o altă dovadă de inechitate legat de vaccinarea anti-Covid. Națiunile mai bogate au primit vaccinuri, chiar și atunci când țările mai sărace nu aveau acces la ele”.

„Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie”, a adăugat Nsofor.

Anglia adoptă noi reguli de călătorie. Doar nevaccinații vor face carantină și vor cumpăra teste PCR

Pe de altă parte, noile reguli de călătorie au lovit puternic în familiile care au petrecut multe luni departe de cei dragi din Marea Britanie din cauza pandemiei.

André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că abia aștepta să-și revadă după un an de zile fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra. Noile reguli i-au făcut însă călătoria aproape imposibilă, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat: „Pur și simplu nu există nicio justificare logică privind motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu și în altele”, a spus el.

OMS: Nu ne putem închide granițele

Helen Rees, cercetător medical și președinte al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus despre aceste restricții că sunt „inexplicabile”: „Este ceva care trebuie discutat. Nu ne putem închide granițele, trebuie să avem încredere în vaccinuri și în guvernele care le administrează”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis într-o declarație de presă: „Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe”.

Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele țări pentru a recunoaște certificatele de vaccinare. Primul pas a vizat Kenya, astfel că Marea Britanie va recunoaște vaccinurile administrate în țara est-africană.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Capitala britanică, lovită de o nouă epidemie: Femei singure ucise pe stradă

Capitala britanică, lovită de o nouă epidemie: Femei singure ucise pe stradă

criză Marea Britanie

O nouă criză amenință Marea Britanie. Benzinăriile raționalizează combustibilul