in

Marea Britanie: Nivelul de amenințare teroristă, ridicat la SEVER, după atacurile din Franța și Austria. Expert în securitate: „Teroriștii atacă înainte de lockdown”

Nivelul de amenințare teroristă din Marea Britanie a fost ridicat la sever, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil.

Nivelul crește de la „substanțial”, ceea ce însemna că un atac era „probabil”, iar decizia a fost luată de Centrul Comun de Analiză a Terorismului.

Decizia vine după un val de atacuri teroriste ale militanților islamiști din Franța și Austria, cel mai recent având loc luni seara la Viena, în care au fost ucise cinci persoane, inclusiv atacatorul.

Analistul de securitate Will Geddes a declarat că orașele britanice ar putea fi vizate de teroriști în această săptămână, deoarece potențialii atacatori se grăbesc să lanseze atrocități înainte ca țara să revină la restricții.

El a spus că teroriștii au găsit străzile pustii din multe orașe europene în timpul primului val al pandemiei.

Dar pe măsură ce blocajele din jurul continentului s-au relaxat, potențialele atacuri au devenit mai probabile.

Pe măsură ce  mai multe țări revin la restricții, potențialii teroriști ar putea căuta să lanseze atacuri înainte ca marile orașe să se golească din nou, potrivit lui Geddes.

Miercurea trecută, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va intra vineri sub noi restricții la nivel național.

Londra: Panică într-un avion Ryanair. Doi bărbați arestați pentru terorism

A doua zi, joi, un tunisian a înjunghiat două femei și un bărbat la catedrala Notre-Dame de Nice.

Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar” și a fost împușcat de poliție, dar nu a murit, fiind arestat de ofițeri.

Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat noi restricții, în Austria, cu începere de marți.

Cu o zi înainte lockdown, o persoană înarmată a deschis focul în șase locații diferite din Viena, ucigând patru persoane și rănind până la 22 de persoane.

„Teroriștilor le place să vizeze zone foarte populate, care sunt mai puține atunci când oamenii nu circulă la fel de mult pe străzi”, a mai spus expertul.

Geddes a avertizat că și serviciile de securitate din Marea Britanie ar trebui să fie în alertă maximă, deoarece Anglia intră într-un nou blocaj național de o lună care va începe joi.
Circ la granița României cu Ungaria. Un român care susținea că este din Tracia și se întoarce acasă a fost reținut

Marea Britanie înregistrează alte 397 de decese din cauza coronavirusului în timp ce numărul de cazuri este în scădere