in

Numărul angajaților din Marea Britanie a atins un nivel record. Șomajul, menținut la un nivel scăzut

Numărul angajaților din Marea Britanie a urcat la un nivel record, în luna mai, în urma relaxării restricțiilor pentru pandemia de coronavirus, deși încă sunt cu peste o jumătate de milion mai puțini salariați decât înaintea crizei, transmite BBC.

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică (ONS), pe statele de plată ale companiilor britanice erau cu 197.000 mai mulți salariați în mai, cea mai semnificativă creștere înregistrată într-o singură lună. În total, numărul angajaților a urcat la 28,5 milioane, arată Agerpres.

De asemenea, în perioada februarie – aprilie 2021, rata șomajului a scăzut la 4,7% în Regatul Unit, de la 4,8%, în linie cu estimările analiștilor.

Datele arată că, în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creștere a salariilor din 2007, deși statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparația cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an și de creșterea șomajului în rândul angajaților cu salarii scăzute.

Câștigurile săptămânale medii în perioada februarie – aprilie 2021 au urcat cu 5,6% față de anul anterior, cel mai semnificativ avans din martie 2007 și peste estimările analiștilor.

Rata șomajului în Marea Britanie, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani


„Nivelul angajărilor încă este sub cel dinaintea crizei, sugerând că piața muncii încă este într-o situație dificilă”, a apreciat Thomas Pugh, economist la Capital Economics. Șomajul este menținut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane, în perioada aprilie – iunie 2021, de la aproape cinci milioane, la începutul acestui an.

Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a anunțat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

Marea Britanie a plătit salarii pentru 8,9 milioane de persoane, în perioada de vârf din mai 2020, iar în aprilie 2021 erau 3,4 milioane de angajați care beneficiau de bani guvernamentali

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 758.000, pe fondul majorării cererii în sectorul turismului și alimentației publice. Rata inactivității în rândul bărbaților a urcat la nivelul record de 17,8%.

Banca Angliei se așteaptă ca rata șomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaților vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10%, în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară și în vară, în urma atenuării restricțiilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Românii din Anglia primesc amenințări rasiste: „Este timpul să vă întoarceți de unde ați venit. Nu avem nevoie de străini”

Belfast: Români arestați în Irlanda de Nord pentru prostituție și spălare de bani