in

Pentru prima dată în istorie, o femeie pe o bancnotă românească

Dezideratul ca o femeie să apară pe bancotele românești a fost exprimat într-o petiţie oficială, destinată Guvernatorului Băncii Naţionale a României – Mugur Isărescu – şi semnată de Janina Nectara (foto), jurnalist de modă.

Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi 80 de ani de când româncele au drept de vot. Totuşi, dreptul de a apărea pe o bancnotă pare mai greu de obţinut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii.În anul 2018, Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție. Pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat! America a anunţat şi ea, alinierea la normele de echitate şi incluziune internaţionale.

Janina Nectara a înfiinţat o comunitate online, http://www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toţi românii să voteze petiţia adresată oficialului BNR. Pe aceeaşi platformă, cititorii au şi posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii româneşti, ce femeie îşi doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi, va fi propunerea înmânată Guvernatorului BNR.

“Banul, obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele, trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine valorăm noi ca țară, națiune, societate și individ.”

Jurnalista aminteşte că în nenumărate domenii, româncele au fost primele atât în Europa, cât şi în lume. Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general, tot românca. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sânge românesc, la fel şi prima femeie din lume, deţinătoare a titlului de doctor în medicină.

“Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbaţilor la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!

Nu toți vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini, încât să încăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, menţionează Janina Nectara.

Rasism la nivel înalt? ICR se dezice de un proiect după un clip în care o femeie de culoare poartă ia românească

VIDEO – Ministerul Diasporei are un nou secretar de stat: Șefa femeilor social-democrate din diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mai mulți decât indienii și pakistanezii. Românii, pe locul doi ca număr de cetățeni străini în Marea Britanie

Pescar român ucis în Irlanda de Nord. Suspecți, doi bărbați și o femeie