in

Perturbările de pe piața muncii, argumentul decisiv în păstrarea restricțiilor



“Perturbările de pe piața muncii” și precedentul Spania, care a decis să reintroducă restricțiile pentru români din cauza crizei, pot fi folosite drept argumente de orice stat european care vrea să păstreze restricțiile pe piața muncii și să ignore recomandările Consiliului European de a le elimina.

Statele membre ale Uniunii Europene care decid să prelungească restricţiile pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari își pot justifica decizia aratând cu degetul spre modelul Spania, care a reintrodus restricțiile din cauza crizei, a declarat Yves Pascouau, expert în cadrul European Policy Centre (EPC) din Bruxelles, citat de Agerpres.

Pascouau a mai declarat că statele europene pot justifica o astfel de decizie invocând criza şi situaţia economică, ‘spunând că se confruntă cu perturbări pe piaţa forţei de muncă şi că acest lucru le împiedică să o deschidă pentru români şi bulgari’.

Marea Britanie, care nu a anuțat încă un verdict în ceea ce privește libertatea de mișcare a muncitorilor români și blugari, dar care poate fi anticipat ușor ca fiind unul negativ, a exploatat în ultima luna la maximum conceptul de perturbare pe piața de muncă. Comisia Consultativă pentru Migrație l-a folosit intens în recentul raport în care recomanda guvernului britanic să nu deschidă piața muncii pentru români și bulgari.

Pe de altă parte, un raport publicat recent de Comisia Europeană tocmai a evidențiat rolul pozitiv pe care îl joacă lucrătorii mobili din Bulgaria şi România, în economiile ţărilor de destinaţie. Lucrătorii care provin din cele două ţări au contribuie cu 0,3% la creşterea PIB-ului Uniunii Europene.

În prezent, zece state membre UE (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Olanda, Austria, Luxemburg, Marea Britanie şi Malta) restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari. Aceste ţări pot menţine restricţiile după 31 decembrie (pentru încă o perioadă de maximum doi ani) numai dacă notifică până la finele lui 2011 Comisia Europenă că există o perturbare gravă a pieţei forţei de muncă. La cele 10 state se adaugă Spania, care a cerut în vară permisiunea CE de a reintroduce restricţiile pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bal caritabil organizat de medicii români din UK

Legea privind eutanasierea maidanezilor, aprobată de deputați