in

Legea privind eutanasierea maidanezilor, aprobată de deputațiCamera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 168 de voturi “pentru”, 111 voturi “împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari. Potrivit actului normativ, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi la decizia administraţiei locale, numai după consultarea cetăţenilor din localitatea respectivă.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără proprietar a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări. Înainte de acordarea votului final, deputatul PSD Aura Vasile a cerut reîntoarcerea proiectului de lege la comisia de administraţie, arătând că există un demers semnat de 57 de parlamentari în acest sens. Propunerea deputatului a fost însă respinsă cu 159 de voturi împotrivă, 133 de voturi favorabile şi cinci abţineri.

Eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a înfiinţa în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Câinii vor adăpostiţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.

“În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv CGMB după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective”, se arată în proiectul citat de Agerpres.

În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. Proiectul de lege mai stipulează că după examinarea de către medicul veterinar câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Perturbările de pe piața muncii, argumentul decisiv în păstrarea restricțiilor

Românii din UK preferă bonele românce