in

Românii din Marea Britanie își caută de lucru în alte state europene: „Aici nu prea mai rămâi cu nimic“

Brexitul îi forțează pe unii muncitori români din Marea Britanie să își găsească de lucru în alte state europene, deși salariile de acolo sunt mai mici.

Germania are nevoie de forță de muncă în agricultură sau transporturi, dar salariile sunt mai mici decât în Marea Britanie, de circa 2.000 de euro pe lună, potrivit Știrilor ProTv.

În plus, după scandalul de anul trecut, condițiile de muncă din Germania au fost reglementate în favoarea angajaților străini.

„Noi lucrăm cu niște companii de transport. Transportat de la aeroporturi sezonieri, oameni, turiști, acum cu Brexitul am înțeles că multe companii cu care lucram noi o să închidă. Chiar am discutat cu niste prieteni și vrem să ne orientăm către Germania, pentru că acolo, după calculele noastre, rămânem cu mai mulți bani după ce plătim dările la stat. Aici, din păcate, nu prea mai rămâi cu nimic și nu prea mai rentează să stăm departe de familii. Măcar dacă stăm departe, să le trimitem și ceva bani”, a declarat un român din UK.

Muncitori români lăsați pe drumuri și fără salarii. Timp de șase săptămâni nu au primit niciun ban

De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize și selectează angajații în funcție de calificare și de studii. Muncitorii trebuie să dovedească că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleza. Or, mulți români lucrează acolo la negru.

Inclusiv pe paginile de socializare, românii caută informații și vor să știe cum este traiul în Germania.

Cele mai multe locuri de muncă sunt în agricultură și în industria cărnii, unde salariile pot ajunge până la 2.000 de euro.

Pentru a lucra în Germania, muncitorii străini trebuie să demonstreze că sunt angajați, plătesc chirie, au asigurare medicală și cunosc limba la un nivel minim.

Potrivit datelor, românii au ajuns a cincea cea mai numeroasă minoritate din această țară. Peste 850.000 de locuitori din Germania sunt români, arată cele mai recente date publicate de biroul german de statistică.   Iar copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populație rezidentă cu vârsta de până la 10 ani.

Numai într-o singură lună, aproape 80.000 de români au aplicat pentru un loc de muncă în Germania.

Și Franța reclamă prezența a 100.000 de muncitori sezonieri pentru culegerea roadelor, după ce Marea Britanie anunțase că are nevoie de peste 50.000 de muncitori agricoli.

Cum încercările guvernelor din statele Uniunii Europene de a-și redistribui angajații aflați în șomaj tehnic în agricultură au eșuat, site-urile de recrutare a forței de muncă din străinătate s-au umplut de anunțuri, unele dintre ele oferind detalii privind câștigurile pe oră, săptămână sau lună, dar și cheltuielile de transport sau cazare care trebuie suportate de angajații sezonieri.

Tot în Franța se caută muncitori în domeniul horticol, cărora li se oferă 1.100 euro net/lună, cazare, transport și contract pe perioadă determinată de 3 luni.

În Spania se caută muncitori care să culeagă usturoiul de pe câmp și să îl ambaleze, plata fiind de 5 euro pe zi sau 2,50 euro/lada de usturoi, plus cazare și transport contra-cost.   Salariul oferit în Austria este de 1.800 euro/lună, cazarea fiind gratuită „în condiții bune”, angajatorul oferind o masă caldă/zi (prânzul), transportul de la locul de cazare la locul de munca, contract pe perioada nedeterminată și asigurare medicală pe toată perioada contractuală”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie „injectează” fonduri în mai multe sectoare. Va fi plătită și cea de-a patra tranșă de bani pentru persoanele „self employed”

Londra. Cel mai mare număr de ȘOBOLANI din istorie. Carantina le priește