in

Semnarea acordului între UE și Marea Britanie privind un tratat comercial, în impas. „Discuțiile au regresat”

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind un tratat comercial au regresat, iar așteptările ca negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, să revină la Londra la acest sfârșit de săptămână pentru a încheia un acord s-ar putea să nu devină realitate, informează Reuters, citată de Adevărul.

De asemenea, asociația The3Million avertizează că mii de europeni vulnerabili care trăiesc în Regatul Unit riscă să-și piardă drepturile din cauza Brexit.

„În pofida negocierilor intense din ultimele 24 de ore mi s-a spus de o sursă britanică că „discuțiile au regresat puțin astăzi”, a scris pe Twitter editorul politic al Sky News, Beth Rigby.

Aceasta a mai spus că o sursă europeană a declarat că se asteapta ca Barnier să se întoarcă la Bruxelles și apoi să revină în Marea Britanie în week-end, pentru a încheia o înțelegere, dar în lumina ultimelor dezacorduri este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Regulile în materie de imigrație se schimbă pentru europenii care sosesc în Regatul Unit, începând din ianuarie 2021; cei care locuiesc deja acolo, își vor păstra drepturile cu condiția prezentării unei cereri privind statutul de rezident.

Potrivit datelor oficiale, autoritățile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanți primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puțin cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze și să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis miercuri, 3 decembrie, reprezentanților statelor membre că negocierile asupra unui acord comercial cu Regatul Unit ajung într-un moment „al ultimei șanse”, transmite Reuters.

Negocieri dure între UE și Marea Britanie pentru acordul comercial post-Brexit. Propunerile europenilor, respinse de britanici

Patru diplomați au declarat, după întâlnirea cu Barnier, că discuțiile cu Londra sunt încă în impas, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni, pe subiecte precum pescuitul, garantarea unei concurențe loiale și modalitățile de soluționare a unor viitoare diferende comerciale.  

„El a spus că viitoarele zile vor fi decisive”, a afirmat un diplomat european care a luat parte la întâlnirea cu Michel Barnier, desfășurată cu patru săptămâni înaintea expirării perioadei de tranziție.

Diplomatul a explicat că Barnier nu a specificat o dată până la care acordul cu Londra trebuie să fie convenit, dar avansarea discuțiilor devine crucială.

„Trebuie să se ajungă la un acord în câteva zile dacă Parlamentul și Consiliul (European) intenționează să își încheie procedurile respective înainte de finalul perioadei de tranziție”, a apreciat și David McAllister, președintele Grupului de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit.

Franţa a anunțat deja că se va opune prin veto acordului comercial post-Brexit dacă el nu va răspunde anumitor exigențe, în special în materie de pescuit, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, adăugând că există în continuare un risc ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să nu ajungă la o înțelegere, relatează AFP și Reuters.

„Dacă nu va exista un acord bun (…), ne vom opune”, a declarat el la postul de radio Europe 1.

Întrebat dacă Franţa ar face asta prin veto, el a răspuns: “Da. Fiecare țară are dreptul de veto, așa că este posibil”.

„Vreau să le transmit pescarilor noștri, producătorilor noștri, cetățenilor care ne ascultă că nu vom accepta un acord cu termeni necorespunzători”, a mai afirmat el.
Atac fără precedent asupra a doi români într-un spital din Hull. „Ce cautați în țara noastră? În spitalul nostru? Vă omor pe toți!”

Tragedie în Anglia, la o uzină de lângă Bristol. Patru muncitori au fost uciși într-o explozie