in

Situație DRAMATICĂ: Mai mulți copii născuți în străinătate din părinți români decât în țară

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că, în acest an, s-au născut mai mulți copii în străinătate din părinți români decât în România.

Ea a precizat că acest lucru este dramatic, iar autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru a-i aduce pe cetățenii români înapoi în țară.

Raluca Turcan a fost întrebată, marți, 27 iulie, într-o conferință de presă susținută la Constanța, dacă are o evaluare a românilor care au plecat în acest an în străinătate. 

„Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulații a persoanelor în spațiul european este foarte riscant să spui această este cifra. Da, avem cifre care ne spun câți lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia și în alte țări, există o estimare de aproximativ între 600.000 și 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a mai precizat că în acest an s-au născut mai mulți copii în străinătate din părinți români decât în țară.

Drama copiilor de români plecați la muncă în străinătate. 150.000 de copii, lăsați singuri acasă

„Am avut deplasări în străinătate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania și acolo deja sunt comunități de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluși în sistemul de educație. Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit și pentru prima dată anul acesta avem mai mulți copii născuți în străinătate decât în țară. Ceea ce pentru noi este dramatic. Și atunci obligați moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în țară. Sunt familii sparte, sunt comunități pur și simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a explicat ministrul Muncii.


Raluca Turcan a precizat și care sunt soluții pentru ca românii să se întoarcă în țară.

„Și soluțiile sunt următoarele, la care lucrăm, dar efectele nu apar peste noapte: să fie mai bine plătiți în țară. Românii vor începe să își pună problema să se întoarcă în țară atunci când salariile vor fi mai bune și de asemenea când forța de muncă va fi mai bine pregătită. Cei din străinătate au un avantaj că de acolo vin de la muncă. Salariile mai bune, calificare mai bună și în același timp servicii publice de calitate. Sunt situații în care câștigă aproximativ la fel în străinătate cu cât ar câștiga în țară, însă sistemul de educație funcționează mai bine, sistemul de sănătate funcționează mai bine, infrastructura nu se compară și alte servicii publice sunt de asemenea mai de calitate. Și aici este obligația a întregului Guvernul nu poate fi rezolvată de un singur ministru”, a declarat ea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 2]

Sfârșitul pandemiei este mai aproape decât credeam. Ce spune un reputat om de știință din Londra

Condiții de călătorie din UK spre România. Excepții de la carantină și testare